Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz

Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz Zdroj: Stream.cz

Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
29
Fotogalerie

Seriál Pěstírna: Proč nenajali zkušeného Čonga?

Nový seriál Streamu jsem měl shlédnout jako recenzent. Nikoliv samozřejmě recenzent filmový, tomu vůbec nerozumím, ale jako člověk, který má svým způsobem nadstandartní informace o tom, jak to technicky v takových velkopěstírnách trávy chodí. Inu poslyšte můj názor.

Svůj konopný aktivismus jsem oficiálně ukončil v roce 2010, přesto ale nesystematicky sleduji (často z policejních záběrů v televizi) technické vybavení odhalených vietnamských velkopěstíren. Hned první záběry seriálu, které takovou vietnamskou velkopěstírnu ukázaly, odhalily, že produkce byla lakomá vydat pár dongů a najmout Čonga. Jako by v České republice byl pro zkušeného produkčního nějaký problém sehnat odborně zaškoleného vietnamského supervizora pěstování marihuany, jako by jich tu bylo málo…

Video placeholde
VIDEO: Trailer na seriál Pěstírna • Stream.cz

Proto nelze brát technickou stránku seriálové pěstírny úplně vážně. Uvedu namátkou několik bodů, které dílu ubírají na věrohodnosti:

1) Hlína

Vietnamští pěstitelé v seriálu  nosí těžké pytle s pěstebním substrátem - hlínou, a pěstují v květináčích bez kapilár - to jest zalévají a hnojí ručně. Do hlíny se dá dobře prdět, ne v ní pěstovat indoor marihuanu. Pěstírna pro 21. století je hydroponická nebo aeroponická, a nic tak plného plísní, hmyzu a jiných parazitů, jako je zahradnický substrát, v ní nemá co pohledávat. V substrátu, který prodávají v growshopech, pěstují outdoor balkónáři a terasáři, nikoliv indooristé.

2) Postřik

Je pravda, že rostliny a celý interiér se ve velkopěstírnách obvykle stříkají fungicidem - ale to jsou malé sazenice, kdy se postřik uskutečňuje. V seriálu pěstitelé velkými postřikovacími bombami stříkají (něčím) metrové rostliny. Je pravda, že ve specializovaných prodejnách lze koupit hnojiva a doplňky vstřebávající se listím, tedy do postřiku. To je však vyjemnělé domácí pěstování pro bytové malopěstitele a velkopěstírna nebude za takový luxus vyhazovat peníze - kytky velmi dobře porostou i bez těchto rafinovaných vychytávek.

3) Nestříhané spodky

Při pohledu na rostliny ukazované v seriálu zasvěcenou osobu udeří do očí, že pěstované rostlinky konopí nemají odstřižené spodní větve. Ty se v průběhu růstu kontinuálně odstřihují, protože lampa neprosvítí rostlinu tak hluboko jako slunce, takže by v pěstírně paličky na spodních větvích nedozrály.

Co tedy říci závěrem? Jako detektivka je seriál Pěstírna výborný, pobavil jsem se. Z hlediska realističnosti a věrohodnosti scén zachycujících velkopěstírnu však dílo hrubě poškozuje dobré jméno vietnamských pěstitelů marihuany a uráží jejich technologickou zdatnost. Proto soudím, že by se tvůrci měli jít do Sapy omluvit.

Za zcela nepřijatelné ale považuji, že se dokonce ani VIP hostům na premiéře neservírovali jako pohoštění jointy.