Daniela Písařovicová, cestovatel Miloslav Stingl a Adam Chroust, autor knihy Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy.

Daniela Písařovicová, cestovatel Miloslav Stingl a Adam Chroust, autor knihy Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy. Zdroj: Profimedia.cz

Výsledky a ceremoniál literárních cen Magnesia Litera: Je vůbec možné, aby se to povedlo?

Je to možné. A stalo se. Česká televize snímá čím dál zdařilejší ceremoniály čím dál líp, zdlouhaví Andělé a místy trapní Lvi jsou minulostí. Včerejší přenos vyhlášení výsledků soutěže Magnesia Litera z Nové scény pražského Národního divadla byl až na jeden přehmat režie (pár vteřin vysílání nominace chybné kategorie) na jedničku, včetně komunikace týmu režiséra Michala Čecha s diváky v plném sále.

Nešlo vybrat lépe ani doprovodnou kapelu – brněnské nezávislé Květy v čele se zpěvákem-básníkem a spisovatelem Martinem E. Kyšperským byly tradičně výborné. Stejně tak moderátoři Daniela Písařovicová a Jiří Havelka – byli civilní, vtipní a jejich předem připravený scénář diváky myslím neurazil.

Dobře se srovnali s poněkud lechtivými vtipy šestaosmdesátiletého doktora Miloslava Stingla, se starosvětskou roztomilostí oceněné překladatelky Alice Hyrmanové McElveen, s ostře protizemanovskou větou publicisty Ondřeje Nezbedy, jehož výborný Průvodce smrtelníka získal cenu za publicistiku, i se vzpurným, vzorně připraveným projevem dnes již dvojnásobného vítěze Litery za prózu Marka Šindelky, který trofej položil na zem (neslušnosti gesta si byl dobře vědom), nelichotivě zmínil „orlici karlovarských minerálních vod“ v souvislosti s budoucím Českým slavíkem Ortelem a připomněl národu, že uprchlíci jsou v první řadě lidi zasluhující pomoc, pak až migranti. Jak čtenáři jeho vítězného románu Únava materiálu, který jako jedna z prvních českých beletristických knih zobrazuje aspekty uprchlické krize, dobře vědí.

Tuzemské literární ceny nejsou úplně prestižní – Pulitzera, Bookera, Goncourta ani Renaudota jednoduše nemáme. Tuhle uděluje páně Babišovo médium, tahle je zase nepříliš známá, pro tuhle si musíte zajet do Horní Dolní a o vašem vítězství napíše výhradně místní radniční věstník a tuhle prý uděluje parta levičáků jen svým starým kamarádům z disentu.

Video placeholde
Bianca Bellová - Jezero. Nominační video vítězné knihy Magnesia Litera 2017. • Magnesia Litera

Knižní ceny Magnesia Litera jsou těmi nejsledovanějšími a nejprestižnějšími (vnímáno pohledem široké a velké části odborné veřejnosti) a už šestnáct let se přes občasná (předseda Spolku Litera Pavel Mandys by možná řekl „častá“, nebo dokonce „soustavná“) trable s rozpočtem neustále zlepšují. Což lze říct, odpusťte oslí můstek, i o prózách Bianky Bellové, která včera získala cenu hlavní za svůj syrový, apokalyptický bildungsroman Jezero. V říjnové recenzi letošní Knihy roku jsme napsali, že „takto suverénně, autenticky napsané dílo s jasným záměrem, precizní a jednolité, si zaslouží ocenění“ (celou recenzi čtěte zde). Stejně jako letošní silný ročník a důstojný ceremoniál Magnesie Litery.

Vítězové ceny Magnesia Litera 2017

Magnesia Litera Kniha roku
Bianca Bellová
Jezero
(Host)

Litera za prózu
Marek Šindelka
Únava materiálu
(Odeon)

Litera za poezii
Milan Ohnisko
Světlo v ráně
(Druhé město)

Litera za knihu pro děti a mládež
Tomáš Končinský, Barbora Klárová
Překlep a Škraloup
(Albatros)

Litera za naučnou literaturu
Petr Roubal
Československé spartakiády
(Academia)

Litera za nakladatelský čin
Adam Chroust
Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy
(Jota)

Litera za překladovou knihu
Sara Baume
Jasno lepo podstín zhyna
(z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen, Odeon)

Litera za publicistiku
Kateřina Šedá
Brnox
(Kateřina Šedá)

DILIA Litera pro objev roku
Ondřej Nezbeda
Průvodce smrtelníka
(Paseka)

Kosmas Cena čtenářů
Markéta Zahradníková, Zbygniew Czendlik
Postel hospoda kostel
(Argo)

Magnesia Blog roku
KKRD Boys
Brblanina