Natalie Portman ve filmu Jackie, kde hraje Jacqueline Kennedy Onassis.

Natalie Portman ve filmu Jackie, kde hraje Jacqueline Kennedy Onassis. Zdroj: Profimedia

Natalie Portman ve filmu Jackie, kde hraje Jacqueline Kennedy Onassis.
Přes počáteční nedůvěru se z Jackie a její rodiny stal americký symbol
2
Fotogalerie

Film Jackie je velkým zklamáním, které nespasí ani Natalie Portmanová

Jackie, plytce zpracovaný příběh o ženě, která si zasloužila mnohonásobně lepší filmové zpracování. Vše dobré vystříleli tvůrci v traileru, jenž láká do kina diváky na sledování životního příběhu Jacqueline Kennedyové, vdovy po zastřeleném prezidentovi J. F. Kennedym. 

Film Jackie, o jedné z největších amerických módních ikon, tvrdohlavé, svérázné a chvílemi diblíkovské první dámě, je neskutečným zklamáním. S napětím očekávaný snímek získal tři nominace na Oscara. Na zlatou sošku může dosáhnout Natalie Portmanová za titulní roli, Madeline Fontainová za dobově věrné stylové kostýmy a do třetice je nominovaná experimentální hudebnice Mica Leviová.

Režisér Pablo Larraín od začátku pracuje s tím, že divák zná historii, život i osobnost Jackie. „Pokud čekáte komplexní portrét historické postavy (Jackie Kennedyové) tak, jak napovídá trailer, budete zklamáni. Z mého pohledu je Jackie zpracována zbytečně artovým způsobem, tvůrci měli vysoké ambice, ke kterým se však nepřiblížili,“ shrnuje film známý producent Jiří Tuček z přední české produkční agentury DonArt.

Chilský režisér Larraín se společně se scenáristou Noahem Oppenheimem rozhodli zachytit detailně dny po atentátu na J. F. Kennedyho. Více než biografické drama, jež se Larraín pokusil prodat v trailerech, nabízí divákovi vhled do duše první dámy. Zasažená těžkou ztrátou a zároveň odhodlaná vybojovat „svému Jackovi“ nesmrtelnou slávu, Jackie organizuje pohřeb a sleduje ji při tom celý svět. Dominantní, místy hysterická, a především pro diváka naprosto odtržená od reality první dáma vypráví o svých pocitech reportérovi časopisu Life. Velmi pečlivě si při popisu událostí, jež přepsaly historii, hlídá svůj mediální obraz, což je vlastnost, která prostupuje v nenápadných náznacích celým snímkem. Ke stolu s novinářem se režisér v průběhu celého snímku vrací, což často působí zmatečně a rušivě.

Video placeholde
Oficiální trailer - Jackie • youtube.com

Rozhodně se nejedná o snímek, jenž by vzal diváka za srdce. I přes výborně zahranou postavu první dámy je spojení a případný soucit či jakékoliv emoce vůči Jacqueline pocítit těžké.

Nejedná se o film určený pouze pro ženy, jak se toho někteří obávali. S nadsázkou lze říci, že se jedná o film určený především pro Američany.