The Pineapple Thief.

The Pineapple Thief. Zdroj: Pineapplethief.com

Zloděj ananasu nám ukradne duši i uši. Progrocková kapela The Pineapple Thief v pátek ovládne pražské Futurum

Britští progresivní rockeři The Pineapple Thief přivezou milovníkům King Crimson, Porcupine Tree, Radiohead aj. kromě starších skvostů především písně z loňské novinky, už jedenáctého alba Your Wilderness. V pátek 27. ledna od 19.00 zahrají ve smíchovském klubu Futurum. Přiváží je starý známý Tomáš Fiala, organizátor Brutal Assault, jednoho z největších metalových festivalů Evropy, a jeho Obscure Promotion.

Britská kapela je na scéně už sedmnáct let, a ačkoli zatím nezaujala masy, hudební kritici jsou jejími alby zpravidla unešení. Nad Magnolií, předposlední deskou The Pineapple Thief z roku 2014, se britská média doslova rozplývala: Guardian napsal, že jde o „perfektní směs inteligence, síly, krásy a citlivého psaní – mistrovské dílo moderního rocku“, Classic Rock Magazine Magnolii označil za „nádherné album – bezchybně produkované, sestavené se skutečnou láskou a imaginací“.

Na srpnovou novinku, komorní, atmosférické, melancholické, jemné album Your Wilderness, které by pražské publikum mělo v koncertní podobě slyšet celé, si pak kapela přizvala poprvé ve své historii řadu hostů. Za bicí zasedla progrocková legenda Gavin Harrison, bubeník někdejších Porcupine Tree a aktuálně člen King Crimson, na klarinet hraje John Helliwell ze Supertramp, Darran Charles z Godsticks pomohl s kytarou a Geoffrey Richardson z Caravan zajistil smyčcový kvartet.

Mimochodem, na tenhle koncert se skutečně vyplatí přijít už na sedmou: nejenže se Zlodějem ananasu přijíždí i zmíněný Gavin Harrison, ale předskokanem bude výborné cardiffské progrockové kvarteto Godsticks. Modleme se za dobrý zvuk!