Ze 4. řady seriálu Sherlock.

Ze 4. řady seriálu Sherlock. Zdroj: BBC

Ze 4. řady seriálu Sherlock.
Ze 4. řady seriálu Sherlock.
Ze 4. řady seriálu Sherlock.
Ze 4. řady seriálu Sherlock.
Ze 4. řady seriálu Sherlock.
16
Fotogalerie

Čtvrtá řada Sherlocka: Skvělý nástup nového padoucha

Někde mezi třetí a čtvrtou sérií se Sherlock potkal s Bondem a tím chlápkem z Homelandu, ožrali se a vyměňovali si historky a nakonec si Sherlock řekl, že je to cool a že to také zkusí. Jinak si těžko vysvětlit, co se stalo na začátku čtvrté sezóny. Příběh velmi volně navázaný na klasickou povídku Šest Napoleonů ukazuje, že Mark Gatiss a Steven Moffat se rozhodli v (podle všeho poslední) sezóně Sherlocka jít do opravdových extrémů.

Pozor, následují spoilery!

Seriál se v tomhle díle z roztomilé, rychle vyprávěné moderní detektivky stal definitivně psychothrillerem. Potřeba vyrovnat se se stále otravnější postavou Mary Watsonové, bývalé superagentky (sic!), jež nyní touží po klidném životě a plození dětí (sic!) a kterou Sherlock slibuje ochránit (sic!), byla od začátku v seriálu cizorodým elementem, jenž měl polidštit a posunout vztah obou hlavních protagonistů a uspokojit politicky korektní poptávku po silných ženách-hrdinkách.

Video placeholde
Sherlock 4. sezóna - trailer. • BBC

Nicméně smutnou pravdou je, že z nástupu Mary Watsonové na scénu se seriál prakticky už nevzpamatoval a jeho humor a švih byly stále častěji zaměněny za laskavou vztahovku ze života podivného milostného trojúhelníku. V prvním díle čtvrté série pak Mary dostala nejprve celý díl na vlastní příběh, který málokoho zajímal (ano, házení kostkami, abychom zmátli pronásledovatele… vážně?), a nakonec kulku určenou Holmesovi. Přičemž to druhé dalo možnost vyniknout Martinu Freemanovi ve scéně bolestného žalu demonstrovaného zvířecími výkřiky.

Problém je, že celý díl zavedl seriál někam mezi Homeland, Bonda a vztahovku na téma „mám tě rád“, ““á tě mám rád“, „chci tě ochránit“, „nedokážu tě ochránit“. Žádný div, že Sherlock z toho končí u psychoanalytika, což je ale právě to jediné místo, kde nečekáte, že váš oblíbený superhrdina skončí. Copak nám, sakra, tři sezóny netvrdili, že je to „vysoce funkční sociopat“? S důrazem na „vysoce funkční“? Takoví lidé končí na psychoanalýze?

Problém navíc je, že díky konci tohoto dílu máme před sebou vidinu nekonečného znovusbližování Watsona a Holmese, což je, po pravdě, to poslední, na co mám já osobně náladu. Pokud se tedy neukáže, že Mary žije, je ve skutečnosti chlap a žije tajně s Mycroftem nebo tak něco.

Přes to všechno je ale potřeba před Gatissem, Moffatem a jejich scenáristickým umem smeknout, a to velmi hluboce. Přes všechny výtky je to pořád brilantně napsaný díl, který nabízí pozornému divákovi spoustu vtípků — od samotných narážek na Margaret Thatcherovou, jež pochopí asi spíše v Británii po jednu nedořešenou dějovou linku, která asi vede k novému zloduchovi.

Od scenáristů samotných a koneckonců i z trailerů víme, že v druhém díle série se objeví nový padouch v podání Tobyho Jonese. Po Moriartym a vyděrači Magnussenovi mají scenáristé na výběr z několika dalších zloduchů, kteří se objevili v Doyleových románech o Sherlocku Holmesovi. Přičemž nejpravděpodobnější se zdá obsazení Jonese jako Sebastiana Morana, pravé ruky samotného Moriartyho.

Fenomenální uvedení postavy Toby Jonese.Fenomenální uvedení postavy Toby Jonese.|BBC

A už jen uvedení Jonesovy postavy je fenomenální. V prvním díle se objevil, pokud jsem něco nepřehlédl, v jediném záběru. A to rovnou s jedinou novou vedlejší postavou, jejíž příběh nebyl v díle ukončen. Takže ano, přes to všechno by to ještě možná mohla být zábava. Pokud tedy Sherlock zbylé dva díly nepropláče u psychoanalytika.