Knižní tipy podle Billa Gatese

Knižní tipy podle Billa Gatese Zdroj: archív

Knižní tipy podle Billa Gatese
Knižní tipy podle Billa Gatese
Knižní tipy podle Billa Gatese
Knižní tipy podle Billa Gatese
Knižní tipy podle Billa Gatese
5
Fotogalerie

5 nejlepších knih roku 2016 podle Billa Gatese, nejbohatšího člověka světa

Nejbohatší člověk světa, Američan Bill Gates, dokáže vždy něčím překvapit. Před dvěma týdny například svoji schůzkou s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. O Gatesovi je ale také známo, že je vášnivý čtenář knih. Když byl dítě, přečetl každý týden jednu knihu. Dnes je to podle jeho slov méně, ale pečlivě si vybírá. Zde je podle něj 5 nejlepších knih, které letos přečetl. Třeba poslouží i Vám jako inspirace:

Phil Knight: Shoe Dog. Monografie spoluzakladatele slavné firmy Nike Phila Knighta. Podle Gatese je zvláštní, že tento úžasný příběh není pouze připomínkou obrovského obchodního úspěchu (Knight založil firmu s 50 dolary, dnes má Nike hodnotu 30 miliard dolarů), jak by se dalo čekat, ale autor přiznává i svoje životní chyby a někdy chaotické a nejisté jednání. Jedná se o knihu, kterou je prý schopno takto otevřeně napsat jen několik šéfů velkých světových společností.

David Foster Wallace: String Theory. Podle Gatese je to jedna z nejlepších knih o tenisu, která kdy vyšla. Je to výběr pěti nejlepších esejí autora o tomto sportu. Prý nemusíte vůbec tenis hrát, přesto budete tuto knihu milovat. Americký miliardář tvrdí, že Wallace ovládá jazyk a psaní stejně dovedně, jako švýcarský hráč Roger Federer raketu.

Siddhartha Mukherjee: The Gene: An Intimate History. Kniha o odborné otázce genového výzkumu, která je ale napsána pro laiky. Autor je americký vědec, který se narodil v Indii a pracuje na Kolumbijské univerzitě. Rozebírá především etické otázky věci, která zásadně ovlivní naši budoucnost. V češtině vyšlo jeho dílo o rakovině Vládkyně všech nemocí.

Archie Brown: The Myth of the Strong Leader: Political Leadership in the Modern Age. Tato kniha vyšla už v dubnu 2014, ale Bill Gates ji schválně zařadil do letošního roku kvůli vypjatým americkým prezidentským volbám. A bylo by dobré, aby tato kniha vyšla i v Česku, protože autor (v češtině vyšla Brownova kniha Vzestup a pád komunismu), který učí na univerzitě v Oxfordu, v ní podrobně popisuje, co dobrého i špatného se stalo ve světové politice v posledních více než 50 letech. Brown navíc dospěl k překvapivému závěru: Lidi, kteří nejvíce přispěli k pokroku lidstva, nebyli obecně vnímání jako „silní vůdci“.

Gretchen Bakke: The Grid. Kulturní antropoložka Gretchen Bakke se zamýšlí nad zásadním problémem, který má většina zemí světa. Také USA má poměrně zastaralou energetickou infrastrukturu a to podle ní může zcela zásadně ovlivnit život ve Spojených státech a jejich postavení ve světě.