Jaroslav Marvan by měl 115 let

Jaroslav Marvan by měl 115 let Zdroj: archív

Jaroslav Marvan by měl 115 let
Jaroslav Marvan by měl 115 let
Jaroslav Marvan by měl 115 let
Jaroslav Marvan by měl 115 let
Jaroslav Marvan by měl 115 let
6
Fotogalerie

Revizor Anděl i policejní rada Vacátko. Před 115 se lety narodil herec Jaroslav Marvan

Legendární policejní rada a šéf pražské mordparty Vacátko, nerudný revizor Gustav Anděl na ROHáckých dovolených, polepšený továrník Bartoš ve snímku Nebe a dudy, kmotříček Havránek v historickém seriálovém eposu F.L.Věk anebo Ješek z Vartenberka v muzikálové fresce Noc na Karlštejně. Nejen v těchto snímcích zazářil jeden z nejznámějších českých herců 20. století Jaroslav Marvan. Od jeho narození dnes uplynulo 115 let.

Přestože Marvan se dodnes řadí mezi nejslavnější české herce a jeho snímky mezi nestárnoucí filmovou klasiku, jeho odkaz špiní nařčení, podle kterých Marvan dobře vycházel s vládnoucí mocí jak za Protektorátu tak i během následného komunistického režimu. A neméně problematický byl i jeho přístup ke králi českých komiků Vlastovi Burianovi, kterého se po válce na rozdíl od jiných tehdejších hereckých es nezastal, když mu byla předhazována kolaborace s nacisty a prý mu dokonce i úmyslně škodil.

 

Jaroslav Marvan se narodil 11. prosince 1901 v Praze na Žižkově. V roce 1919 odmaturoval na Reálném gymnáziu a záhy vstoupil do služeb pražského Zeměpisného ústavu a poté Ředitelství pošt. V roce 1920 byl pracovně převelen do Užhorodu na Podkarpatské Rusi. V nejvýchodnějším výběžku meziválečného Československa se začal věnoval ochotnickému divadle a pokračoval v tom i po svém návratu do Prahy v roce 1923. O tři roky později nastoupil do Divadla Vlasty Buriana, odkud pak přešel v roce 1943 do Vinohradsko divadla. V letech 1950 až 1954 byl v angažmá v Městských divadlech pražských, kde vytvořil své nejlepší divadelní role v dílech Veselé paničky windsorské, Zdravý nemocný nebo Jacobowski a plukovník. Svou divadelní dráhu završil přestupem do „Zlaté kapličky“, v níž setrval až do roku 1972, kdy odešel do penze.

Nejen v divadle, ale i ve svém osobním života byl Marvan velmi pečlivý, přesný, zodpovědný, připravený a na divadelní zkoušky i představení vždy uměl perfektně text. Lpěl na minutové přesnosti a nerad měnil návyky a byl velmi konzervativní. I věci v jeho bytě měly své pevné místo, i v oblékání si vždy potrpěl na nenápadnou decentnost.

 

Dnešnímu divákovi je Marvan znám především jako filmový herec. Vedle rolí revizora Anděla či policejního rady Vacátka je znám i jako středoškolský profesor ve filmech Cesta do hlubin študákovy duše nebo Škola, základ života, z předválečného období pak ještě ze snímků Jarčin profesor, U pokladny stál, Pan otec Karafiát nebo Tři vejce do skla. Na přelomu 50. a 60. let pak hrál ve filmech o Švejkovi nebo v legendárním Kachyňově kontroverzním trháku Král Šumavy.

 

Jaroslav Marvan se na konci 20. let oženil s Marií, jenž byla původně také herečkou, ale nakonec svou hereckou kariéru obědovala právě kvůli svému manželovi. Vařila mu a příkladně o něj pečovala, ale bohužel nemohla mít děti. Marvan si proto našel milenku Alenu Jančaříkou, s níž měl dceru Alenu. Její matka však rok po narození dcery za záhadných okolností zemřela. Později potupená a zhrzená Marvanová nejspíš zničila i závěť, takže po hercově smrti jeho dcera Alena získala jen zlomek z Marvanova majetku. Jaroslav Marvan zemřel 21. května 1974 v Praze ve věku 72 let. Po jeho smrti vyšly jeho memoáry Nejen o sobě, Jaroslav Marvan vypravuje či Herecké eso. Od roku 1971 byl nositelem titulu Národní umělec.