Tom Hanks ve filmu Sully: Zázrak na řece Hudson

Tom Hanks ve filmu Sully: Zázrak na řece Hudson Zdroj: Profimedia.cz

Pelmel aneb Co musíte a nesmíte slyšet, vidět a číst

Pokud jde o film o beatlemanii (The Beatles – Eight Days a Week), tak u nás se žádná beatlemanie nekoná. Snímek k tomuto dni vidělo pouhých šest tisíc diváků, což je méně než má zmatený film Krycí jméno Holec o Janu Němcovi, za který by režisér jeho tvůrce bezpochyby zastřelil. A že to s pistolí uměl, to by stopro potvrdila jeho bývalá žena Marta Kubišová. Doba se mění. Já si dodnes pamatuju, že jsme jakýkoli záběr na hýbajícího se Beatla v německé televizi považovali za zjevení Boží a na Perný den stály fronty kolem několika rohů.

Chtěl bych, aby o Beatles zpětně udělal film Clint Eastwood, který rád točí příběhy, jejichž konce známe dopředu. Průběh snímku Sully: Zázrak na řece Hudson nikoho nepřekvapí, o bizarním přistání odpadního letadla na řece jsme psali i v Reflexu – tehdy mě zaujala fotka lidí stojících ve vodě na křídle letadla jako pan Tau, a ta je ve filmu zinscenovaná taky. Vlastně banální historka: pilot, kapitán „Sully“ Sullenberger, se nejprve stane hrdinou, pak ho trochu podusí dopravní komise, jestli se náhodou nemohl vrátit na letiště a zachránit letadlo, a pak… je zase hrdinou. Tak to mi pak vysvětlete, proč jsem v kině nedýchal. Ten chlap vás – kino nekino – posadí rovnou na sesli pasažéra, těsně za kokpit Toma Hankse, který právě pokládá několik set tun šrotu na říční hladinu. Tomu se říká umění režie, přátelé…

A taky se mi líbila závěrečná titulková sekvence, kterou provázejí záběry z „abiturientského srazu“ 155 cestujících s pilotem, jenž jim daroval další roky života. Pobrečíte si.

V Ammánu byl zastřelen spisovatel Náhid Hattar. Zemřel před soudní budovou, kam byl předvolán, aby se zpovídal z toho, že na svém Facebooku sdílel vtip. Vtip byl anonymní. Dělal si legraci s posmrtného ráje, kam se řada islámských teroristů tolik těší. Vousatý muž v nebi kouří v posteli, obklopený ženami, a žádá boha, aby mu donesl víno a kešu oříšky. K vraždě došlo v Jordánsku, nejliberálnější muslimské zemi, a já si o ní přečetl v Guardianu, který karikaturu pro jistotu nepřipojil. Pak jsem si vzal tužku a pokračoval v práci na scénáři Zeleného Raoula, kde tramp Donald souloží s dívkou z osady Ascalona. Nevěřte tomu, že se svět zmenšuje. Zvětšuje se! Asi naštěstí.

Úplně nej kulturní událost tohoto týdne je ale zpráva, že primátor Trenčína předložil zastupitelům města návrh na zbavení Stalina čestného občanství města. Trenčín je jednoznačně Gorod Geroj týdne.