Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů a Lobo versus Maska a další řežba

Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů a Lobo versus Maska a další řežba Zdroj: Archív

Hory masa na stránkách letního čtení: Komiksy, co nás dorazily

Komiksové léto zahání nudu pořádnou akcí. K premiéře filmu Sebevražedný oddíl vyšel stejnojmenný komiks a jako nášup bere knihkupectví útokem archivní řežba Lobo versus Maska. Oba komiksy jsou původně z dílny nakladatelství DC, které se nám tak pro letošní okurkovou sezonu postaralo o kvalitní pokleslou zábavu.

Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubůSebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů|ArchívF. DallocchioA. GlassC. Henry: Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů 

Sebevražedný oddíl je podle Jiřího Pavlovského po dlouhé době komiksový film ze světa vydavatelství DC, který se povedl. Trochu nadneseně se dá to samé říct o komiksu. Zatímco ikonické postavy vybuchují na plátně i v komiksech, protože odvyprávět v jejich případě něco nového a zajímavého je stále těžší (tak schválně, kdy jste naposledy četli doopravdy skvělý komiks se Supermanem?), „béčka“ jsou neokoukaná a navíc nevyžadují zacházení v rukavičkách – čtenář/divák není tak útlocitný, co se zacházení s nimi týče. Lehčí to tak má i Adam Glass, u nás zatím neznámý scenárista stošedesátistránkového opusu Sebevražedný oddíl 1: Kopanec do zubů (vydal BB/art).

Takže tu máme partu kriminálníků-superzločinců, kteří jsou předurčeni k odpisu. Výjimkou je od samého začátku Deathlock, nejpreciznější nájemný zabiják světa, a Harley Quinnová, souložnice a soupachatelka Jokerova. Postupně se z nich stávají hlavní postavy komiksu s nejvyšší úmrtností protagonistů za dlouhou dobu. Scenáristům sice tu a tam hapruje logika (členů týmu se sice etabluje jen šest, ale pak se střídají rychleji než ponožky, bez deaktivace bomby v krku zemřou, ale jeden pozřený i pak přežívá v cizích útrobách bez deaktivace…), ale jsou to jen detaily, na kterých tahle vyprávěnka nestojí. Stojí na rychlé akci a zábavných zvratech. Na léto prostě dobrý, a k tomu jde o jiný příběh než ve filmu, což také potěší všechny nové fanoušky.

Lobo versus Maska a další řežbaLobo versus Maska a další řežba|ArchívA Grant a spol.: Lobo versus Maska a další řežba

Nakladatelství Crew jede na jistotu. Vydalo knižně devadesátkovou, takřka oldschoolovou klasiku, která už česky vyšla kdysi v edici Modrá Crew. Scénář napsaly hvězdy Alan Grant a John Arcudi. Druhý příběh – Lobo spoutaný – se pak objevil v Crewi klasické. Ale to je skoro patnáct let a je zajímavé po tak dlouho době posoudit, co vlastně zůstalo. Kydlení! Na hlavu padlý zvrhlý humor a překlad Pavla Dorta. Bez něj by to tehdy nebyla rozhodně taková řachanda. Krom Velkýho šéfa Loba a naprosto šílené Masky je totiž díky němu třetí hlavní postavou Přemek Podlaha. Opravdu. A pro pamětníky je to pořád dobrý.

Kniha obsahuje dva příběhy, ten druhý je u nás možná ještě slavnější než Lobův tanec smrti (těch ostatních) s Maskou. Lobo jde do kriminálu a roztočí to v něm tak, jak to umí jen on. A právě zde zazní legendární hláška „Krční páteř křupne, když se na ni dupne“. Když si ji pamatujete skoro dvacet let, tak to nějaký esprit prostě mít musí. Zbývá položit si jednu otázku: Zná Přemka Podlahu současná cílovka? A řeknou jim něco předělávky textů Jirky Korna? Kdo ví? Ale znovu opakujeme – pokud znáte Přemdu, je to tutovka a máte to zadarmo!