Iron Man je Iron Woman.

Iron Man je Iron Woman. Zdroj: Profimedia.cz

Sakra... kde mám kabelku?
Jako třeba tahle.
Vstanou noví bojovníci.
Iron Man je Iron Woman.
4
Fotogalerie

Týdenní dekomprese: Iron Man je žena, Vetřelec nebude žádná sranda a s tím salámem se rozlučte

Bude nový Vetřelec opravdu taková švanda? Bude Iron Man potřebovat železnou podprsenku? Jak zní Hra o trůny v podání Samuela L. Jacksona? A dokážeme se vyhnout zprávě o Pokémonech?

Dejte sbohem šarmantnímu alkoholikovi Tonymu Starkovi a přivítejte patnáctiletou černošku s afrem Riri Williamsovou – ona je teď Iron Man. V komiksové sérii Invincible Iron Man proslulého scenáristy Briana Michaela Bendise (u nás od něj vyšel Daredevil či Sam a Twitch) mužský Iron Man vyklízí prostor mladé dívce, která si létající brnění spíchla na univerzitě MIT.

Iron Man je Iron Woman.Iron Man je Iron Woman.|Profimedia.cz

Po černošském Spider-Manovi, ženském Thorovi a muslimské Ms. Marvel je to pro komiksové vydavatelství Marvel další zářez na pažbě korektní diverzity svých hrdinů.

Sakra... kde mám kabelku?Sakra... kde mám kabelku?|Profimedia.cz

Na stejné vlně teď do kin vtrhávají i ženské Krotitelky duchů a frekventovaným tématem je: kteří hrdinové přijdou o mužské pohlaví (či původní rasovou příslušnost) jako další? No, akční The Expandables to nebudou, jako že se Sylvester Stallone nejmenuju. Rozířily se sice zvěsti o něčem, co se jmenuje The ExpandaBelles a režijně to má mít na starost režisér Opravdové blondýnky, ale Sylvester Stallone se nechal slyšet, že s takovou kravinou nechce a nebude mít nic společného.

Chlapi tedy zůstanou chlapi. Až na Jamese Bonda, samozřejmě; o tom se jako o ženě teď mluví už tak dlouho, že se z toho těžko vylíže. Naposledy si k téhle genderové kanonádě přisadila herečka Kristen Stewart (ze všemi tajně zbožňovaného Stmívání, jen se nedělejte), která navrhla stylový vstup ženské Jane Bondové na scénu: snímek začne tím, že sledujeme klasickou bond-girl, načež ke svému šoku shledáme, že to není bond-girl, ale samotný Bond! To vůbec není špatný nápad. S čerstvou zkušeností ze seriálu sester Wachowských Sense8 dodejme: a co mít transvestitního Bonda? Tim Curry by se toho jistě rád ujal.

Jinak tedy – pokud se teprve chystáte shlédnout v kuse kompletní šestou řadu Hry o trůny, tady je Samuel L. Jackson, který vás provede předchozími pěti sériemi. Pozor, spoilery a fuckování.

A co se týče věcí, které jsme ještě vidět možnost neměli – herec Danny McBride ujistil všechny natěšence na film Alien: Covenant (což je pokračování Vetřelce i Promethea Ridleyho Scotta), že ve filmu rozhodně nemají čekat žádné vtipné scény. „Dostal jsem scénář a říkám si, do prčic, to je temný!“ nechal se McBride slyšet v rozhovoru pro server HitFix. „Nejsou v tom žádné vtipné scény. Je to temný horrorový film.“ Ne, vážně? Díky, Danny, dobré vědět!

Snad tam budou alespoň scény, které budou dávat smysl... na rozdíl od předcházejícího Promethea.

Jako třeba tahle.Jako třeba tahle.|Profimedia.cz

A na závěr balíček prstů na přikládání k popkulturnímu tepu doby...

Tady je prvních osm minut nové seriálové mysteriózní sci-fi Stranger Things:

Tady jsou nominace na letošní televizní ceny Emmy.

Tady je nejtvrďáčtější socha všech dob. Teď už jde jen o to, kdy se ukáže, že to umí chodit.

Tady je lidský katapult.

Tady je ukázka na čínské X-Meny League of Gods. Je to ryzí šílenství:

A Pokémoni jsou všude kolem toho. A kolem vás. I ve vaší ledničce. Právě teď tam žerou salám.