Komiksy na léto.

Komiksy na léto. Zdroj: Albatros, Crew

Pomsta hraběte Skarbeka.
Plášť.
Plášť.
Temnými cestami.
Western
19
Fotogalerie

Komiksy na léto: Romantika, horor i nostalgie

Kvalitních komiksů vyšlo před létem dost, takže můžete přemítat, za co utratit peníze, které nepadly na dovolenou. Máme pro vás pár tipů, z nichž si snad vybere každý. Jeden klasický evropský, jeden hororový americký a jako bonus jeden český tradiční. Sice to nejsou pokémoni, ale stejně je můžete posbírat všechny…

Rosiński, Van Hamme, Sente: Temnými cestami

Temnými cestami.Temnými cestami.|CrewMistrovská díla evropského komiksu nakladatelství Crew už jsou dobře zavedenou značkou. Tentokrát padl do hledáčku polský výtvarník Grzegorz Rosiński, který se u nás proslavil zejména fantasy komiksem Thorgal (jejž vydávala postupně tři nakladatelství a nikdy nevyšel kompletně). Poprvé od roku 2001, kdy byl vydán Šinkl a jeho velká síla, máme možnost vidět jeho další tvorbu. Ačkoli Rosiński pochází z té špatné strany železné opony, podařilo se mu prosadit ve Francii, kde vyšly i komiksy Pomsta hraběte Skarbeka a Western. Ty jsou, nyní i v češtině, sebrané do knihy Temnými cestami.

Názvy obou částí jsou návodné – první je romantickým příběhem dumasovského stylu. Hlavním hrdinou je malíř polského původu, jenž se vrací po deseti letech do Paříže, aby vykonal pomstu na těch, kdo mu tehdy zničili život. Píše se rok 1843 a příběh krásně využívá dobových klišé a nekomplikovaně baví komplikovanou zápletkou. Pozoruhodná je ovšem Rosińského kresba, která evokuje romantickou malbu a povznáší celý komiks k vyšším metám. Podobně je tomu i s Westernem – jeho kresba vás opět uhrane a budete obdivovat výtvarníkovu všestrannost. První ze scénářů napsal Yves Sente, ten druhý pak Jean Van Hamme, oba s Rosińským spolupracují na již zmíněném Thorgalovi. Temnými cestami je jedna z těch knih, které potěší nejen komiksové nadšence.

Hill, Ciaramella, Nelson, Zach: Plášť

Plášť.Plášť.|Comics CentrumPo úspěchu komiksové řady Zámek a klíč Joe Hilla (což je pseudonym syna Stephena Kinga, pokud to ještě nevíte) sáhlo Comics Centrum po dalším jeho díle. Tentokrát jde o adaptaci jeho povídky, scénář Pláště připravil Jason Ciaramella. Jde o supehrdinský horor, který vypráví o vdově se dvěma syny, jejichž otec zemřel ve válce ve Vietnamu. Armáda po něm doručila pouze nášivku, kterou matka přišije jednomu ze synů na jeho „superhrdinský plášť“. Ovšem jakousi zlou náhodou plášť skutečně umožňuje chlapci létat. A také spadnout a vážně se zranit. Když pak plášť po mnoha letech najde, už jako dospělý, ve sklepě, rozhodne se, že se všem pomstí za zpackaný život. Můžete se těšit na pěknou kingovskou vyvražďovačku, převedenou do bublin a obrázků.

Jako bonus v komiksu dostanete i „předpovídku“, která se zaměřuje na původ magických schopností nášivky. Pochopitelně že k tomu došlo ve Vietnamu. Ovšem okolnosti nebyly vůbec pěkné a snad nebude vadit, když prozradíme, že povídka vyvrcholí vzdušným soubojem muže s plamenometem proti muži v armádním vrtulníku. Epické finále!

Chvojka a Malák: Polda a Olda

Polda a Olda.Polda a Olda.|AlbatrosNemohli jsme si odpustit přidat tentokrát ještě českou klasiku. Kdo četl Čtyřlístek, musel narazit na Poldu a Oldu. Polda je trpaslík, Olda školák. Celkem Albatros vydá tři knihy, ta první obsahuje příběhy z let 1974–1981 a je to komplet retro – bohužel i včetně vzhledu knihy. Odpornost pohledu na lesklé lamino je slovy těžko sdělitelná – vypadá to jako slabikář z roku 1985. Aspoň že obsah je ryzí. S údivem budete číst scénáře Petra Chvojky, abyste zjistili, že největší řachanda, kterou byl s to vymyslet, bylo zmáčení hlavních protagonistů vodou. Znovu. A znovu. Pořád dokola. Je to zaručená a nejlepší pointa jeho příběhů. A v zásadě jediná. Ale kresba Jaroslava Maláka ospravedlní i aquafilství scenáristy. Takže Quik – Quak – Ksaverof! Pro čtenáře od šesti let. Pochopitelně.