Z natáčení filmu Anthropoid

Z natáčení filmu Anthropoid Zdroj: Lucky Man Films

režisér Sean Ellis
Jaime Dornan. "Erotoman" si teď zahrál parašutistu.
Toby Jones (uprostřed) jako odbojář Zelenka-Hajský.
Anthropoid.
Sean Ellis.
21
Fotogalerie

Vary zahájí světová premiéra válečného thrilleru o atentátu na Heydricha

Vary čeká fenomenální začátek – zahájí je světová premiéra česko-britsko-francouzského válečného thrilleru Anthropoid scenáristy a režiséra SEANA ELLISE; tento projekt o atentátu na Heydricha byl veřejnosti poprvé představen loni právě na karlovarském festivalu. A kdo už viděl pár dní starý oficiální trailer Anthropoidu, který okamžitě zaznamenalo i americké filmové periodikum Variety, ví, že to bude mimořádná událost.  

Na slavnostní, netrpělivě očekávanou světovou premiéru Anthropoidu přijede nejen původem severoirská superhvězda Jamie Dornan, představitel parašutisty Jana Kubiše.  

Dorazí taky vynikající britský divadelní a filmový herec Toby Jones, nositel prestižní Ceny Laurence Oliviera; ve filmu Anthropoid hraje roli Jana Zelenky-Hajského, který jako velitel radikální odbojové skupiny spolupracoval s parašutisty a podílel se na vyhledávání jejich úkrytů. Tvář Tobyho Jonese si určitě vybavíte z desítek jeho ne možná hlavních, ale rozhodně důležitých rolí; v roce 2013 byl nominován na Zlatý glóbus, cenu EMMY a cenu BAFTA za roli slavného filmaře Alfreda Hitchcocka ve snímku Dívka (The Girl, 2012). V roce 2015 byl nominován na cenu BAFTA za výkon ve filmu Marvellous, natočeném pro televizi BBC 2, který získal řadu dalších cen.

Video placeholde
Trailer Anthropoid. • Anthropoid

Na světovou premiéru Anthropoidu dorazí také české herečky Aňa Geislerová a Alena Mihulová, herec Václav Neužil, polský herec Marcin Dorocinski a v neposlední řadě scenárista a režisér Sean Ellis, jenž filmovou adaptaci akce zvané Operace Anthropoid nosil v hlavě patnáct let. Prostudoval k tématu bezspočet dostupných materiálů; do filmu chtěl dostat především pohled vojáků Gabčíka a Kubiše, jejich pocity tváří v tvář činu s jistými fatálními následky.

Sean Ellis se proslavil svým krátkým filmem Cashback (2004), vtipnou komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. Dalším pak bylo hororové drama Střepy v hlavě (The Broken, 2008), načež o pár let později překvapil Ellis své fanoušky sofistikovaným sociálním dramatem Metro Manila (2013).