Jeden krk nestačí.

Jeden krk nestačí. Zdroj: Vai.com

Jubilejní turné.
Sbírka kytar. Povšimněte si Vaiova osobitého madla.
Vai do toho dává srdíčko.
Steve Vai v kapele Franka Zappy, 1980.
První masově rozšířená sedmistrunka Ibanez.
15
Fotogalerie

Ježíš paří s Hendrixem: Kytarový mistr Steve Vai v Praze oslaví své nejlepší album

Virtuóz, experimentátor, průkopník, alchymista, modelka… Steve Vai mívá mnoho přídomků. Jeden z nejlepších světových kytaristů oslaví na výjimečném klubovém koncertu 25. výročí svého nejúspěšnějšího alba Passion and Warfare. Deska vyšla v září 1990, obsahovala čtrnáct skladeb a její prodeje dosáhly v USA na zlaté ocenění. Vai skladby složil na základě snů, které měl v mládí a které sám popsal, jako kdyby “Jimi Hendrix potkal Ježíše Krista na párty, kterou pořádá Ben Hur na počest Mela Blanka”.

Koncert se koná v úterý 21. 6. Lucerně Music Baru, začátek je psán od osmi hodin. V pátek 24. června také vychází remasterovaná verze Passion and Warfare se čtyřmi bonusovými tracky.

Při nahrávání využil Steve Vai řadu netradičních technik. Píseň For the Love of God se stala od roku 2007 součástí video hry Guitar Hero III: Legends of Rock a získala v hlasování fanoušků časopisů Guitar World 29. místo v žebříčku nejlepších kytarových sól všech dob. A v hlasování téhož časopisu si Vai vysloužil 10. příčku v žebříčku nejlepších kytaristů vůbec.

Steve Vai bývá označován za hudebního alchymistu, kterého není snadné žánrově zařadit do jedné škatulky. Za svoji kariéru prodal 15 miliónů desek, získal tři ceny Grammy, na patnáct jich byl nominován. Jeho kytarové umění mu vyneslo prestižní ocenění Les Paul Award. Vystupoval jak sólově, tak i jako člen uskupení G3, s Frankem Zappou, s kapelami jako Alcatrazz, The David Lee Roth Band nebo Whitesnake.

Je i průkopníkem, co se týče nástrojů a techniky. Například vyvinul první masově vyráběnou sedmistrunnou kytaru Ibanez Universe. Zatímco v roce 1990 to byla docela exotika, po pár letech se kytary s přidanou hlubokou strunou H (nebo spíš ještě podladěnou o jeden či dva půltóny) docela uchytily v moderních metalových kapelách.

A stejně tak je Vai slavný svým experimentováním s dvou- a tříkrkými nástroji, které kombinují třeba klasickou a dvanáctistrunnou, potažmo basovou kytaru. Ne, že by to bylo tak zásadní pro hru, ale vypadá to jako ohromná kumštýřina. Steve Vai totiž není jen fenomenální muzikant, ale taky děsná modelka – vychytané líčení, větrák pro rozevláté vlasy a tak podobně. Na koncertě čekejte i vizuální zážitek, samozřejmě včetně projekcí.