Iva Janžurová už chlapa zvládla.

Iva Janžurová už chlapa zvládla. Zdroj: Filmové studio Barrandov

Švejk Hrušínský.
Miroslav Donutil blba v uniformě umí: jako poručík Troník v Černých baronech.
Globální Švejk: Rambo je taky protiválečné psycho. Fakticky!
Švejka ilustroval Josef Lada.
Osudy dobrého vojáka Švejka
18
Fotogalerie

Že to ještě nikoho nenapadlo: Švejka bude hrát Iva Janžurová!

Jakkoli (pořád ještě) nejsme Číňani a jakkoli Švejk není zvíře, nelze popřít, že žijeme rok Švejka. Boom kriminálního žánru sice trvá a diváci o chystané Kriminálky Bruntál (Benátky nad Jizerou, Prčice, Vyžlovka, Čelákovice atd.) nepřijdou, ale každý, kdo tu ve filmové branži něco znamená, natáčí, bude natáčet anebo sní o tom, že bude natáčet Haškův román, který je mnohými považován za nezfilmovatelný. Dvoudílná adaptace Karla Steklého z padesátých let to s odřenýma ušima vybalancovala, nicméně bez Rudolfa Hrušínského (a Kopeckého jako feldkuráta Katze) by to byl – troufnu si tvrdit – zapomenutelný kousek.

Momentálně se ví o dvou partách, které se hodlají s Haškovým roztříštěným vyprávěním popasovat. Bohdan Sláma chystá celovečerní film s Pavlem Liškou v hlavní roli a v České televizi vzniká šestadvacetidílný seriál režisérky Jitky Němcové, založený na dramatizaci historek, které Švejk (Matěj Ruppert) sype v románovém příběhu z rukávu. A aby toho nebylo dost, Jan Prušinovský se mi během rozhovoru pro Reflex svěřil s touhou natočit Švejka jako veksláckýho šmejda (co taky s někým, kdo krade a prodává psy?). Ústřední roli svěřil Petru Čtvrtníčkovi.

Co je první a viditelné, protože od toho PR oddělení odvíjejí svou snahu, je herec, který v sobě najde odvahu propůjčit svůj obličej Švejkovi model 2016 a nechá při tom zapomenout na Rudolfova hereckého génia. Je legrační, že jakkoli se každý tvůrce dušuje, že hodlá zbourat romantizující, ladovskou image hlavního hrdiny, všichni řečení herci – možná je to náhoda – nejsou svou fyziognomií nijak revoluční – stále ten kulatý, růžolící obličej, bříško…

Věčná škoda, protože k obsazení titulního hrdiny se dá přistoupit i nápaditě. Možností je několik, vždy s ohledem na na umělecké ambice, finanční vejvar anebo nezvladatelnou touhu „být jiný“. Tak třeba:

Hubený Švejk!

Úplně jiný hrdina, než jakého jsme dosud znali! Protiúkol!! Chcípák, propadlé tváře, brýle, vizuálně typ intelektuála, který šokuje svou blbostí. Byl by to velice aktuální model, do něhož by se ideálně hodil Vladimír Javorský.


Švejk mluví anglicky!

Verze Švejka s ambicí natočit světovou adaptaci. Velký rozpočet by dovolil podložit hlášku „Nestřílejte, dyk jsou tady lidi!“ (která mimochodem v knížce není) parádní masovou bitevní scénou. V hlavní roli bych si uměl představit Sylvestera Stallona. Akorát těžko říct, jak by pobral, že jeho postava je neozbrojený voják, jenž se nepere a nezabíjí. Jenom žvaní.

Švejk z Brna

Jednoznačně Miroslav Donutil, který by si to celé zahrál, zrežíroval a dopsal si k Haškovým historkám vlastní, brněnské, s Frantou Kocourkem. To by se líbilo.

Verze pro intoše

Černobílá verze na poškrábaném filmu, akcentující téma uprchlictví a sexismu, zejména ve scéně Švejka hledajícího v bordelu poručíka Duba: „Moc na mě neřvěte, milostpaní, nebo vám dám přes držku.“ V hlavní roli Jan Kačer.

Obří odvaha

Vpravdě revoluční by bylo obsadit do role Švejka ženu. Proč ne, když Cate Blanchettová mohla hrát Boba Dylana a Eva Salzmannová Emila Háchu. Já bych tam viděl Ivu Janžurovou – její vtělení do Stuarta Hampla v komedii Pane, vy jste vdova! anebo „mistr z převleků“ z Čtyři vraždy stačí, drahoušku ji k tomu vyloženě předurčuje.

Švejk by ve filmu vůbec nebyl

Tak to by byla velká vychytávka, ale sci-fi to není. Třeba Dušan D. Pařízek ve své vídeňské inscenaci Švejka titulní postavu na jeviště vůbec nepustil. Pouze se o ní mluví.