Spolupracovníci a rodina tvrdí, že kokainu se sám Escobar nikdy v životě nedotkl, ale zahajoval každý den svého života jointem.

Spolupracovníci a rodina tvrdí, že kokainu se sám Escobar nikdy v životě nedotkl, ale zahajoval každý den svého života jointem. Zdroj: facebook.com/Narcos

Dokudramatický seriál Narcos od televizní stanice Netflix precizně a chirurgicky přesně vypovídá o vzestupu a pádu bezprecedentního kokainového impéria a jeho vůdce, Pabla Escobara.
Hlavní roli si zahrál v seriálu Narcos  Wagner Moura.
Pablo Escobar se svým synem před Bílým domem v roce 1980.
Předtím, než se Pablo stal nejschopnějším drogovým dealerem v dějinách, prožil své dětství ve městě Medellín.
Hon na kokainového krále skončil 2. prosince 1993, kdy byl don Pablo kolumbijskou policií zastřelen.
6
Fotogalerie

Narcos: Seriál o životě největšího kokainového krále v historii Pabla Escobara

Každý o něm někdy slyšel. Pablo Emilio Escobar Gaviria, kokainový král a svého času nejmocnější muž Jižní Ameriky, s kterým si nevěděla rady ani americká vláda. Životopisný seriál Narcos, mapující Escobarův vzestup i pád, zůstává neprávem zastíněn seriály, jako je Hra o trůny. 

Na scénaři seriálu platformy Netflix se podílelo sedm scenáristů (Carlo Bernard, Doug Miro, Dana Calvo, Andrew Black, Allison Abner, Nick Schenk, Chris Brancato), za kameru se postavili Adrian Teijido a Lula Carvalho, režii si vzal na starost  José Padilha. Podařilo se jim nabídnout divákovi precizně zpracovaný příběh kolem nejmocnějšího narkobarona všech dob.

Celým seriálem provází voiceover, jenž má za úkol vysvětlit divákovi situaci v sedmdesátých a osmdesátých letech v Kolumbii. Hlas patří agentovi americké protidrogové jednotky DEA Steveu Murphymu (Boyd Holbrook). Ten se do Kolumbie přesunul z Maimi, kde honil prodavače marihuany. Vzpomíná na ně jako na hipíky v žabkách a uznává, že rozbít medelínský kartel a zastavit Escobara byla úplně jiná liga. Společně se svým kolumbijským parťákem Javierem Peñou se Murphy zoufale snaží zkomplikovat život největšímu, nejobávanějšímu a nejbrutálnějšímu zločinci na světě, jehož moc nabírá každým dnem na síle. Do Ameriky se pašuje stále více kokainu a protahují si jím nosy od Miami po Wall Street. Z Escobara se tak stává „Reaganův problém“.   

Posledním televizním trendům odpovídá také to, že dobrá polovina Narcos je ve španělštině, což dodává na autentičnosti a spolu s reálnými archivními záběry může divák lehce zapomenout, že sleduje novodobý komerční seriál.

V době své největší prosperity zásoboval Escobar Spojené státy desítkami tun kokainu za měsíc. Jedno letadlo zvládlo až 11 tun, největší zásilkou vůbec byl 23tunový náklad, který byl převezen po moři. Kromě letadel a lodí používal Escobar dvě dálkově ovládané ponorky.

Za největšího rozkvětu vynášel kartel více než 60 milionů dolarů denně. ROI (návratnost investic) Pabla Escobara činila až neskutečných 20 000 %, což znamená, že za každou investovanou korunu dostal dvě stovky nazpět.

Seriál Narcos o tom, jak se to vše seběhlo, jak Don Pablo uvažoval, žil, vychovával svoje děti, staral se o rodinu a "podnikal", se už letos v létě dočká druhé série.