Bude o ní řeč.

Bude o ní řeč. Zdroj: Profimedia.cz

Nápad udělat z něj Kapitánku Amerikovou se najednou nezdá tak špatný.
Poslyšte, pozemšťané...
Selfie time!
Minisukně, výbuchy a protézy. Co víc od života chtít?
Bude o ní řeč.
5
Fotogalerie

Týdenní dekomprese: Kapitán Amerika je parchant, Elon Musk je mimozemšťan a Björk je... Björk

Opravdu žijeme ve skutečném světě, nebo je to jen virtuální simulace? Argumenty pro a proti dnes přinášejí Kapitán Amerika, Rose McGowanová, Elon Musk, Björk a sexy holky v reklamách.

Ze všeho nejdříve (pozor, následují zásadníspoilerypro komiksového Kapitána Ameriku): Kapitán Amerika je záporný hrdina, ať to máme z krku. Zrovna ve chvíli, kdy svět potřebuje své superhrdiny více než kdy dřív (říká se to tak přece) se ukázalo, že komiksový Kapitán Amerika ve skutečnosti není bigotní americký patriot (jak předstírá už pětasedmdesát let), ale dvojitý agent fašistického nového světového řádu zosobňovaného organizací Hydra. Avengeři jsou ti hodní. Hydra jsou ti zlí. Ergo, Kapitán Amerika, který se celou dobu tvářil jako hodný, je ve skutečnosti zlý.

Nápad udělat z něj Kapitánku Amerikovou se najednou nezdá tak špatný.Nápad udělat z něj Kapitánku Amerikovou se najednou nezdá tak špatný.|Profimedia.cz

V prvním čísle své autorské řady Kapitána Ameriky praštil tímhle šokancem mezi oči celou Ameriku scenárista Nick Spencer. Není to poprvé, co se o Spencerovi mluví. Jak uvádí server The Daily Beast, Spencer vzbudil už před sedmi měsíci podobnou kontroverzi tím, že v jednom komiksu postavil Kapitána Ameriku proti bílým náckům strážícím americkou hranici. Tenkrát Spencer ale popudil opačnou část politického spektra: na pravičáckém televizním kanále Fox se po něm vozili ve smyslu, že když nemá Kapitán Amerika rád bílé nácky, tak je tím „proti konzervativcům“.

Spencer si to tedy vzal k srdci a nechal v novém komiksu kapitána Ameriku zahlásit „Hail Hydra“. Scenárista přitom slibuje, že dějový zvrat, který z něj udělal nejnenáviděnějšího člověka v Americe („a to kandiduje na prezidenta Donald Trump,“ dodává) nebude smáznut hned v příštím čísle tím, že Bobby vyleze ze sprchy a Pamela řekne: „To byl ale hrozný sen!“ Zparchantění Kapitána Ameriky bude mít prý dalekosáhlé důsledky. A upřímně, ať už se příběh pohne jakýmkoliv směrem (scenáristé nejsou šílenci a jistě mají za lubem pár dalších zvratů), důsledky to bude mít už jen kvůli současnému mediálnímu propírání zparchantění Kapitána Ameriky hlavně na kolektivní psýché (viz odkazy na to, že prapůvodní tvůrci Kapitána Ameriky, Jack Kirby a Joe Simon, byli Židé). Komiksoví hrdinové jsou božským panteonem dnešních dní: a jestli už si poboříme i takový symbol čestnosti, oddanosti a víry v dobro, jako je Kapitán Amerika, jsme v hajzlu.

K důsledkům pro davové uvažování se v souvislosti s komiksy nedávno obrátila také herečka Rose McGowanová. To je ta, co měla v Rodriguezově Planetě Teror k pahýlu po ukousané noze přimontovaný ten kulomet...

Minisukně, výbuchy a protézy. Co víc od života chtít?Minisukně, výbuchy a protézy. Co víc od života chtít?|Profimedia.cz

McGowanová (která ve skutečnosti nemá místo nohy rychlopalnou zbraň, to je jenom jako) takhle zahlédla billboard s reklamou na nový film X-Men: Apokalypsa a naštvala se tak, že... napsala status na Facebook. A pak to rozvedla pro The Hollywood Reporter.

Selfie time!Selfie time!|Profimedia.cz

Na plakátě totiž záporák filmu jménem Apocalypse doslova a do písmene drží pod krkem hrdinku Mystique a nad tím je napsáno PŘEŽIJÍ JEN SILNÍ. Upusťme nyní od úvah o tom, že v češtině by z toho naopak vyplývala antidiskriminační podpora tlusťochů (a že Mystique je taky pěkná mrcha, takže co); McGowanová k tomu napsala tohle: „Je zásadní problém, když si pánové a dámy u 20th Century Fox myslí, že běžné násilí proti ženám je způsob, jak propagovat film.“

Je fakt, že ze sexismu je obviňována kdejaká reklama s pěknýma kočkama, ale jak tam jedna z nich dostává deku od dvouapůlmetrového mimozemšťana, nikdo to nijak zvlášť neřeší.

A propo, mimozemšťané: server Gizmodo přišel s vážným obviněním, že vynálezce Elon Musk je mimozemšťan. Musk se skutečně už nějakou dobu chová divně – místo toho, aby jako každý správný miliardář myslel jenom na sebe, kupoval si ty nejdražší prostitutky a fetoval s nimi ty nejkvalitnější drogy, snaží se Elon Musk udělat něco dobrého pro celé lidstvo (ekologická doprava, průzkum vesmíru, osídlení Marsu atd.). A to je podezřelé. Nyní se ale dost možná proflákl: na nedávné konferenci řekl, že šance, že žijeme skutečně „ve skutečnosti“, je jedna ku miliardám.

Poslyšte, pozemšťané...Poslyšte, pozemšťané...|Profimedia.cz

Svůj argument Musk podkládá podobnými myšlenkami, které jsou dostatečně známy od filosofa Nicka Bostroma – hovoří hlavně o tom, že když dovodíme možnosti, jaké budou mít počítačové simulace, augmentovaná realita a virtuální realita v rámci následujících deseti tisíc let, je opravdu celkem nepravděpodobné, že bychom v jedné z takových virtuálních realit už dávno nežili.

Podívejte se třeba na Björk. Ta že žije „ve skutečnosti“? Ale no tak. Její album Vulnicura teď bude celé překlopeno do virtuální reality (v rámci turné s headsety HTC Vive a Samsung Gear VR) a je to další krok od třistašedesátkového videoklipu k písni Stonemilker, který Björk představila už před časem. „Není náhoda, že se do virtuální reality pustil pornografický průmysl,“ říká Björk. „Penetrace je skutečně intimní. Je to opravdu úžasné místo, kde se ocitnout.“

Rozhodně lepší než svět s hajlujícím Kapitánem Amerikou.