Film FC Roma znovu otevírá problém děčínského týmu složeného převážně z romských hráčů

Film FC Roma znovu otevírá problém děčínského týmu složeného převážně z romských hráčů Zdroj: kviff.com

České snímky o autistech a romských fotbalistech v soutěži dokumentů – a k tomu jedna Polednice

Nejen v Hlavní soutěži 51. MFF KV, ale i v Soutěži dokumentárních filmů a v soutěžní sekci Na východ od Západu se letos představí čeští zástupci.

V karlovarské soutěži dokumentů v prvních devíti červencových dnech uvidíme Normální autistický film Miroslava Janka i FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové. Mezi tuctem snímků z celého světa vyniknou snad nejen jednoznačnou blízkostí českému publiku, aktuálností a tím, že se snaží analyzovat „minoritní“ témata obestřená mýty a legendami. FC Romarežisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové znovu otevírá problém děčínského týmu složeného převážně z romských hráčů. Většina soupeřů z nejnižší fotbalové soutěže se rozhodla zápasy s ním bojkotovat – roli v tom hrály fyzické útoky jedné strany i možný rasismus strany druhé. Jak to vidí tvůrce populárního fotbalového dokumentu Dva nula a chystaného dokumentárního seriálu Fotbal naruby Tomáš Bojar a jeho kolegyně Rozálie Kohoutová, která kromě dokumentaristiky studovala i romistiku?

Svůj Normální autistický film představí Miroslav Janek, který před rokem o chystaném snímku řekl Reflexu následující: „Takový kratší celovečerák to bude, oni dnes lidi nevydrží sedět v kině moc dlouho. Bude o autistech, respektive jejich lehčí formě, o dětech s Aspergerovým syndromem. Aspík Michal Roškaňuk, který se tím profesionálně zabývá ve sdružení Adventor, mi je pomohl vytipovat. Chci do toho jejich světa proniknout, tuším v něm neuvěřitelné, fascinující tajemno. Aspíci mají zoufalý problém s integrací, třeba ve škole… Původně jsem si myslel, že ve filmu budu mít jen děti, ale pak jsem si začal všímat i matek – z jejich tváří občas na člověka vypadne ta bolest, ta starost. Mám teorii, že tu tihle lidé jsou proto, aby nás upozorňovali, že svět stojí za prd. Všímáte si? Všechno pěkné zaniká. A to není znak negativismu, že si to myslím. Jen úsporný a přesný popis reality.“

Z ostatních dokumentů v soutěži karlovarští organizátoři upozorňují například na Věž, rotoskopickou animací ozvláštněnou rekonstrukci vůbec prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech, konkrétně v textaském Austinu roku 1966, či na snímek Země koho?, zprávu o úloze policie před egyptskou revolucí roku 2011, během ní a po ní. Zajímavý bude i téměř dvouhodinový lyrický snímek Ama-San o japonských lovkyních perel, francouzská Ambulance, angažovaný dokument o dění v ordinaci lékaře na předměstí Paříže, kde jsou poskytovány bezplatné konzultace přistěhovalcům z celého světa, nebo Příbuzní, reflexe aktuálního dění na Ukrajině od známého ukrajinského dokumentaristy Vitalije Manského.

V letošní soutěži Na východ od Západu se pak představí deset debutů a dva druhé filmy. „Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí originální, akcí nabitá černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů,“ láká tisková zpráva, vydaná dnes dopoledne karlovarským filmovým festivalem. „Mezi dvanáctkou snímků je výrazně zastoupen i ženský element, mimo jiné energickým estonským debutem Triin Ruumetové Zmatené dny, či atmosférickým, výsostně autorským dramatem Dům těch druhých režisérky Rusudan Glurjidzeové.“ Českým zástupcem pak je psychologické, mysteriózní až hororové drama Polednice režiséra Jiřího Sádka, které už na počátku března uvedla česká kina. V poetickém snímku inspirovaném známou Erbenovou baladou hraje mimo jiné Anna Geislerová.