Gillian Andersonová jako Bond?

Gillian Andersonová jako Bond? Zdroj: Twitter

Gillian Andersonová jako agent Bond?
Sean Connery jako James Bond
Gillian Andersonová v The Fall.
3
Fotogalerie

Agentka 007? Výborný nápad. Ale ať je lesba!

Ve světě, který od jisté chvíle nedělí filmy na špatné a dobré, ale na filmy dobré a špatné právě proto (anebo přesto), že je natočila žena, černoch, homosexuál, se toho moc nakecá.

Účastníci letošního festivalu v Cannes by mohli vyprávět. Režisérky prý dostávají málo příležitostí, chlapi nedokážou napsat herečkám jinou než dekorativní roli a vůbec, na celuloidu ulpívá příliš testosteronu.

Na gesto gest, jež by frustrované filmařky konečně uspokojilo, se čeká. Naštěstí jej neudělala festivalová porota. Zachovala si chladnou hlavu, a když její hlasování vyznělo pro film Kena Loache, dala mu odvážně Zlatou palmu přesto, že je muž.

Další velkou příležitostí, jak umlčet rozhořčené hlasy nebohých žen, je James Bond, respektive možnost nahradit vyhořelého Daniela Craiga ženskou. O roli si začátkem týdne důrazně řekla Gillian Andersonová, když na Twitteru kvitovala fanouškovskou koláž, jež ji pro tuto roli předurčila.

Já bych převratný casting rozhodně podpořil.

Ten, kdo herečku pořád vidí jako agentku Danu Scullyovou, doplněk Foxe Muldera v superúspěšné protažené sérii Akta X, vězí v minulosti. Dotyčného bych musel vyzvat, aby se ponořil do tři roky starého britského cyklu The Fall, kde hraje Andersonová komisařku, která je sama za sebe tak zoufale, až je to k pláči. Její minimalistický koncert prostý emocí mě napadl okamžitě, jakmile jsem si o spekulaci přečetl.

Jakkoli bondovky vždycky bývaly civilizačně avantgardní a pokoušely se vidět dál než jejich současnost, špiónka není dnes nic mimořádného. Kriminalistky, patoložky a příslušnice protiteroristických komand jsou na filmovém plátně jako doma. A pokud by byla „Jane Bond“ lesba, nemuseli bychom přijít ani o Bond girls.

Co by mohlo „bondce“ vystavit neblahou stopku, je její národnost. Jakkoli může být starostou Londýna muslim, Bonda může hrát pouze a výhradně Angličan, případně Skot jako v případě Conneryho, nebo Ir jako v případě Brosnana. A Andersonová se narodila v Chicagu. Byť od dvou let až do puberty žila s rodiči v Londýně, čisté to není. Obávám se, že na tohle by musel zasednout britský parlament. Kdyby Gillian požehnal, vydělali by na tom všichni lidé zdravého rozumu. Agentka s povolením zabíjet by snad dočasně zardousila nářek hereček, že kinematografie je pořád pohříchu mužský svět, jenž jim nabízí nedůstojné role.