Bond. Jane Bond.

Bond. Jane Bond. Zdroj: twitter.com/gilliana

Asi jsem to před jízdou přehnal s pitím. Trochu si schrupnu.
Jak jako "Jamesi, jsem těhotná"?
Obrázek Ariany Grande, protože proč ne.
Bond. Jane Bond.
Gillian Andersonová v The Fall.
7
Fotogalerie

Nechte pohlaví Jamese Bonda na pokoji, agentko Scullyová. Je to odstrašující příklad

Sice je teď v módě proměňovat mužské hrdiny na ženské (příkladem budiž nové Krotitelky duchů), ale zrovna James Bond by si měl své samčí genitálie ponechat – a dál sloužit světu jako varování.

Gillian Andersonová – žena, která v roli agentky Scullyové udělala z kabátu až po kotníky kostým erotičtější než všechny podvazky světa dohromady – před pár dny retweetnula fiktivní plakát na nové dobrodružství Jamese Bonda, v němž by se hlavní role zhostila ona sama. K obrázku připojila pár slov, která způsobila v popkulturních médiích větší poprask, než když se ukázalo, že nové album Ariany Grande je stejně o ničem jako to předchozí. Ta slova zněla: „It´s Bond. Jane Bond.“

  Obrázek Ariany Grande, protože proč ne.Obrázek Ariany Grande, protože proč ne.|Profimedia.cz

Není to tak dávno, co se Twitter rozechvěl v očekávání při zveřejnění podobné fotky. Tenkrát na ní byl černošský herec Idris Elba – taktéž v bondovské stylizaci, což spustilo mediální téma: „Jak to, že James Bond pořád ještě není černoch?“ Andersonové se teď podařilo něco obdobného: tweet agentky Scullyové se dočkal nějakých třiceti tisíc retweetů a její svébytný vstup do klání o roli Jamese Bonda poté, co poslední zásobník vystřílí Daniel Craig, se dostal na vlnu populárního genderového překrucování klasických mužských postav.

Agentka Jane Bondová by se dostala do společnosti Krotitelek duchů, které teď nahrazují původně mužskou skvadru, stejně jako dívčí hrdinky nových Hvězdných válek Rey, která do posledního dějového zvratu ve filmu Star Wars: Síla se probouzí nahradila vesmírného prince Lukea Skywalkera; a za zmínku stojí i hojně diskutovaný film Šílený Max: Zběsilá cesta, v němž se hlavní dějový oblouk klene nad rameny ženské hrdinky Furiosy, které Max spíše jen přihrává.

Přes všechny ty pěkné věci, které by dobrodružství agenta Bonda v ženské podobě přineslo... ne, ono by to vypadalo opravdu skvěle. Všechny ty dívky, které ve svých eskapádách Bond sbalil, by se teď proměnily v nádherné krasavce s oholenou hrudí, kterým by Gillian Andersonová dávala za uši ve sprše, ve vířivce i ve vesmírném modulu, romanticky se otřásajícím na oběžné dráze.

A roli uchvatitelky mužských srdcí (ale hlavně těl) si agentka Scullyová ve výslužbě ostatně vyzkoušela už v seriálu The Fall, takže v tom chodit rozhodně umí. A sledovat dalšího mužského Jamese Bonda s novým ksichtem obluzovat bondovská děvčata s novými těly bude otrava už z principu – dokonce i s tou novinkou, že se z Bonda v posledních dílech začala stávat bábovka, která si uvědomuje důsledky svých činů.

Jak jako "Jamesi, jsem těhotná"?Jak jako "Jamesi, jsem těhotná"?|Profimedia.cz

Prostému svodu spatřit agentku Scullyovou, pardon, Bondovou bychom ale měli odolat. James Bond je, jak pravil sám jeho představitel Daniel Craig, „sexistický a misogynní“ dinosaurus; a jeho dobrodružství by měla i nadále sloužit jako odstrašující případ toho, co znamená mužnost ve své nejvybranější podobě – čili v saku s klíčky od Astona Martina v kapse a s Walterem PPK v podpažním pouzdru. „Je tak zasraně osamělý,“ nechal se ještě Craig slyšet v rozhovoru pro magazín Esquire o Bondovi, „je v tom obrovský smutek. Šoustá všechny ty krásné ženy a ony pak odejdou a to je... smutné. A jak muž stárne, není to hezký pohled. Může to být fajn fantasie – to je na diskuzi – ale ta realita, po pár měsících...“

 

Ačkoliv se Bond mění v synchronicitě s dobrými mravy (a proto třeba dnes už frajersky ženy nefackuje, jako to dělal v absurdně nadále zbožňovaném pojetí Seana Conneryho), pořád je to v podstatě to stejné testosteronové hovado se závislostí na sexu a s nukleárním sebevědomím. A je moc dobře, že na Bonda takhle vidíme: je to ideální odstrašující případ toho, co dokážou chlapi, když se do toho „fakt pustěj“ podle „vlastních představ“ a „nic si nenechají stát v cestě“ (spoiler: všechno vybouchne).

Ideální by z toho důvodu bylo, kdyby se James Bond ve svých nadcházejících dobrodružstvích nikoliv jen neměnil v ženu, ale naopak aby se vrátil ke své původní neukňučené podobě navoněného frajírka, který jezdí rád autem, protože jede rychle (čert vem civilisty, co zaclánějí na vozovce), ženské sbírá jako Maxmilián Dráp známky (a stejně tak kašle na jejich city) a zabité nepřátele zneuctívá v jejich posledních momentech plivanci shazovačných hlášek.

Asi jsem to před jízdou přehnal s pitím. Trochu si schrupnu.Asi jsem to před jízdou přehnal s pitím. Trochu si schrupnu.|Profimedia.cz

Jane Bondová by tohle všechno zahladila něžnou, byť o nic méně smrtící něžností. Bude ale lepší, když James Bond přežije – a dál bude světem kráčet jako smutný pomník přepálené maskulinity.