Pedro Almodóvar prezentuje v Cannes film Julieta.

Pedro Almodóvar prezentuje v Cannes film Julieta. Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Pedro Almodóvar: Julieta.
Pedro Almodóvar: Julieta.
Pedro Almodóvar: Julieta.
Pedro Almodóvar: Julieta.
Pedro Almodóvar: Julieta.
6
Fotogalerie

Režisér Almodóvar tvrdí, že za neúspěch jeho filmu mohou Panamské dokumenty

Média a zveřejnění Panamských dokumentů o daňových rájích, na nichž se také ocitl, mohou podle španělského režiséra Pedra Almodóvara za to, že jeho nový film Julieta vydělal zatím hodně málo peněz. Ve Španělsku s tímto dílem dokonce zaznamenal nejhorší premiérový víkend svého filmu za posledních 20 let.

„Já a bratr patříme v Panamských dokumentech k těm nejnedůležitějším jménům,“ postěžoval si režisér na festivalu v Cannes. „Kdyby to byl film, nebyli bychom ani v titulcích. Ale španělský tisk nás obsadil do hlavních rolí.“

On i jeho bratr, filmový producent Agustín, jsou na seznamu Španělů, kteří převedli své podnikání do daňových rájů. Režisér tvrdí, že to bylo pouze proto, aby „uchránil“ svůj byznys před zahraniční konkurencí. Jenže veřejnost vůbec nevěří tomu, že z těchto důvodů registroval svoji produkční firmu na Britských Panenských ostrovech.

Podle některých odborníků skutečně zveřejnění v Panamských dokumentech novému filmu Julieta uškodilo. Ve Španělsku se začal promítat počátkem dubna a zatím utržil necelé dva milióny eur. Během premiérového týdne ho vidělo necelých 80 tisíc diváků a na tržbách získal 585 tisíc eur. A to byl vůbec nejhorší start jakéhokoli Almodóvarova filmu za posledních 20 let.

Kritici ale vidí za slabou návštěvností spíše to, že film jen opět opakuje to, co už Almodóvar předložil divákům mnohokrát předtím.

Postupně jde dílo do kin ve Francii, v Itálii a Latinské Americe. V českých kinech se film Julieta objeví 21. července. Vypráví o vztahu matky a dcery podobně jako řada předchozích Almodóvarových snímků.