Krajinou domova.

Krajinou domova. Zdroj: Česká televize

Krajinou domova.
Krajinou domova.
Krajinou domova.
Krajinou domova.
Krajinou domova.
11
Fotogalerie

Máme platit ČT? Za seriál Krajinou domova určitě, za pofiderní soutěž Eurovision Song nikoli

Pochválit alespoň občas Českou televizi je dost složité – tvorba je nevyrovnaná, někdy lze oprávněně pochybovat o tom, že se jedná o veřejnoprávní vysílání. Výjimky se ale naštěstí najdou. Jednou z nich je ojedinělý seriál Krajinou domova, jejž vysílá ve čtvrtek večer ČT2.

Nejdříve velká pochvala. Za podobné ztvárnění své země by se nemusela stydět ani britská BBC. Seriál Krajinou domova nabízí skutečně naprosto ojedinělé pohledy na Českou republiku, které jste předtím neviděli. Většinou jste je ani nemohli vidět. Až u nich poznáte, jak různorodá, pestrá a krásná naše vlast je.

Jak píše web pořadu, „natáčelo se ve dvanácti oblastech a v každém ročním období. K zachycení krajiny využil štáb nejmodernějších natáčecích technik a technologií. Patří k nim časosběry, primární záznam v rozlišení 4K nebo letecké záběry pořízené z dronů.“

Málokdy se dá jednoznačně napsat. „Dejte si to! Je to skutečně jiný pohled na Česko.“

Lze mít i výhrady. Dal se vymyslet chytlavější název než Krajinou domova. Mluvený komentář je někdy až příliš patetický a různá často se opakující nadšenecká slovíčka se dala pošetřit. Ani to však nijak nesnižuje věc, jež se povedla.

Bylo by dobré, aby se něco podobného pouštělo ve školách, žákům a studentům by to dalo víc než čtení některých učebnic.

Ale jak to tak u nás bývá, zcela originální poučné dílo, které nemá obdoby, není zase až tak obrovským diváckým trhákem. Na první díl – Divoké Jeseníky (21. dubna) – se dívalo 300 tisíc lidí. Na druhý – Vzpomínky na sopky (28. dubna) – pak 275 tisíc diváků a na třetí díl s názvem Delty bez moří (5. května) už jen 250 tisíc.

To by ale neměl být důvod, aby ČT v podobných projektech nepokračovala. Jinde by ovšem ubrat určitě naopak měla.

Čtvrtý díl Krajinou domova, nazvaný Skalní megapole, byl posunut na 19. května, protože v zaběhlém termínu bylo zařazeno druhé semifinále pofiderní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest, kde některá vystoupení hraničila s mučením, jaké zažívají teroristé v americké věznici Guantánamo. Stačilo u toho ještě chvilku poslouchat moderátora Libora Boučka a bylo hned jasné, že Česká televize se tím vrátila do zaběhlých kolejí, v nichž by si koncesionářský poplatek opět nezasloužila.

Příští týden to už bude ve čtvrtečním večerním čase na ČT2 opět o něco lepší… Bude Krajinou domova. Podívejte se.

Seriál Krajinou domova, ČT2, vždy ve čtvrtek ve 21.30. Režie: Petr Krejčí. Dramaturg: Milan Vacek. Hlavní kameraman: Michal Matuška. Hudba: Jan Maxián. Kreativní producent: Petr Kubica.