Festival v Cannes.

Festival v Cannes. Zdroj: pixabay

Šejkové a jejich luxus.
Filmový festival v Cannes.
Parta od filmu Umělec/The Artist.
Cannes.
Cannes.
23
Fotogalerie

Pět věcí, co musíte vědět o festivalu v Cannes

Filmová přehlídka ve známém středisku francouzské Riviéry začíná tento týden. Cannes je ovšem nejen „francouzským Hollywoodem“, ale i vitrínou luxusu, která přitahuje špičkové lupiče.

Načasování

Říká se, že ve filmu je hlavní věcí načasování. Ovšem Cannes je výjimkou potvrzující pravidlo. Francouzský reformátorský ministr školství Jean Zay poprvé navrhl myšlenku mezinárodního filmového festivalu v roce 1939 coby rivala Filmového festivalu v Benátkách, který byl tehdy hřištěm italského diktátora Benita Mussoliniho a jeho německého přítele - milovníka filmů Adolfa Hitlera.

Coby pořadatelské město byl původně vybrán Biarritz na atlantickém pobřeží Francie. Ale když se mu nepodařilo sehnat peníze, vstoupilo do hry Cannes. Ovšem brzy vypukla válka a do města napochodovali Mussoliniho vojáci. Festival se podařilo rozeběhnout až po válce v roce 1946, a rychle se pak stal nejvýznamnějším na světě. V té době byl ale Zay už mrtev; jako Žida ho zavraždila francouzská kolaborační vláda. V loňském roce byl jeho popel převezen do pařížského Panthéonu, kde byl uložen mezi hlavní hrdiny francouzského hnutí odporu.

Luxusní letovisko

Mýtus francouzské Riviéry vznikl na konci 19. století, kdy tam jezdily zimovat evropské korunované hlavy. Jejich odkaz - a často také jejich palácům podobné vily - v současnosti převzali ruští oligarchové a bohatí potentáti ze zemí Perského zálivu. Aby posloužilo každému jejich rozmaru a vrtochu, má Cannes víc obchodů s luxusním zbožím než kterékoli jiné francouzské město vyjma Paříže. Chanel, Chopard, Rolex, Prada, Louis Vuitton, Dior... minimálně 70 značek špičkových jmen vměstnalo své obchody na 800 metrů pobřežní promenády Croisette.

Rekordní lup

Stejně jako včelu květ a medvěda med přitahuje luxus lupiče dychtící bohatým brát a sobě dávat. Promenáda Croisette byla svědkem jedněch z největších a nejodvážnějších krádeží šperků v historii. Osamělý lupič, o němž se předpokládá, že patřil mezi nechvalně proslulé Růžové pantery, v roce 2013 ukradl z hotelu Carlton šperky v hodnotě 103 milionů eur (při současném kurzu téměř 2,8 miliardy Kč). Vystaveny tam byly v rámci expozice nazvané Výjimečné diamanty. Překvapivě prostá krádež stále drží světový rekord největšího lupu všech dob. Ve stejném roce zmizel na filmovém festivalu také náhrdelník za 1,6 milionu eur a drahé kameny s cenou jen o málo nižší.

Britské Cannes?

Cannes je francouzským městem, ale ve skutečnosti to byli Britové, kdo z něj udělali to, čím je dnes. A zasloužil se o to skotský aristokrat a právník Henry Brougham, který změnil ospalou rybářskou vesničku na módní letovisko. Tento bojovník proti otroctví a lord-kancléř (1830 až 1834) povzbuzoval stovky movitých britských aristokratů a průmyslníků, aby si v okolí Cannes postavili svá zimní sídla.

Francouzský Hollywood

Už od úsvitu kinematografie, kdy tam v roce 1897 bratři Lumierové natočili první filmový kotouč, Azurové pobřeží přitahovalo filmaře. Exteriéry tam točili už slavní režiséři éry němého filmu a tento trend pokračoval i s nástupem filmu mluveného. Studiu Victorine v nedalekém Nice se svého času říkalo "francouzský Hollywood" a například Marcel Carné tam v roce 1944 točil film Děti ráje, jeden z nejlepších francouzských filmů všech dob. V současnosti se ale Cannes změnilo spíše v evropské město konferencí - a samozřejmě každoročně pořádaného filmového festivalu.