S přístavem byla zničena i knihovna s tiskovinami obsahujícími spoilery.

S přístavem byla zničena i knihovna s tiskovinami obsahujícími spoilery. Zdroj: Profimedia.cz

Neztrácej naději, třeba to v těch knížkách dopadne úplně jinak.
Opravdu jsi mi právě vyžvanila, ve kterém díle mě hodí do hrnce s vařícím gulášem?
Vykecal, kdo ukáže prsa v třetí epizodě, tak mu usekli hlavu.
S přístavem byla zničena i knihovna s tiskovinami obsahujícími spoilery.
4
Fotogalerie

Jak rozsekat Hru o trůny ve třech krocích (návod)

Za tento příspěvek do Receptáře nejen na neděli děkujeme Justinu Timberlakeovi. Pan Justin, který pracuje jako zpěvák a herec, má pro nás návod, jak zničit lidem radost z televizního seriálu.

„Poprvé za celý svůj život tě NENÁVIDÍM!!!!“ napsala Justinovi Timberlakeovi na Twitter jistá Sára, která ho do té doby celý svůj život milovala. Ale Justin se prohřešil hříchem, který vylučuje ze společnosti slušných lidí dokonce i jedince, kteří se ke slávě vyhoupli členstvím v kapele ´N Sync.

Justin Timberlake prostřednictvím sociální sítě uvedl v chod kola destruktivního mechanismu, který obrací radost v pláč, naděje zadupává do země a světlé zítřky obrací v tornádo zmaru a utrpení. Justin Timberlake (nezaměňujte s Justinem Bieberem, který je v tomhle jako v jediné z široké oblasti svých zločinů proti lidstvu nevinně) totiž viděl druhý díl šesté série televizní Hry o trůny; nebyl sám – při premiéře ho jen v Americe vidělo 7,29 milionu diváků. Jenže Justin Timberlake má na svém Twitteru 54 milionů odběratelů. To je 46,71 milionů lidí, kteří epizodu ještě neviděli a dostali od Timberlakea zásah solární magnitudy: těm dal totiž Timberlake celkem jasně najevo, co se v tom dílu STANE.

Opravdu jsi mi právě vyžvanila, ve kterém díle mě hodí do hrnce s vařícím gulášem?Opravdu jsi mi právě vyžvanila, ve kterém díle mě hodí do hrnce s vařícím gulášem?|Profimedia.cz

Jeho devastace druhého dílu šesté série Hry o trůny proběhla přesně podle návodu:

1. Podívej se na epizodu, v níž dojde k zásadnímu odhalení.

2. Jdi na Twitter a napiš tam, co ses dozvěděl.

3. Odešli desítkám milionů odběratelů.

Zkrátka a dobře (POZOR, NÁSLEDUJÍSPOILERY), Timberlake šel na Twitter a napsal tam tohle:

 

Vypadá to nevinně a mohlo by to být chápáno i mnohoznačně, ale tohle je velmi tenký led (šest vykřičníků ostatně mluví samo za sebe), který Timberlake prolomil.

Vykecal, kdo ukáže prsa v třetí epizodě, tak mu usekli hlavu.Vykecal, kdo ukáže prsa v třetí epizodě, tak mu usekli hlavu.|Profimedia.cz

Za což se mu od fanoušků dostalo zasloužené odměny.

Ale hlavně:

Justin Timberlake nebyl jediný, kdo se podle starého dobrého spoilerového návodu rozhodl zasadit do srdcí členů hned dvou fankubů (svého a Hry o trůny) nesmazatelnou jizvu. Svůj díl zla odvedl například i magazín Rolling Stone, který pro jistotu uvedl svůj spoileroidní článek obrovskou fotografií inkriminované spoilerové atomovky a dal to pěkně na čelní stránku svého webu (takže pozor, je to tady). Čtenáři byli pochopitelně nadšení ("You people are so effing stupid. YOU PUT THE EFFING SPOILER IN YOUR EFFING TITLE!!! GO DIE IN A FIRE ROLLING STONE!") A to samé udělalo hned v pondělí ráno, ještě než epizodu viděla většina diváků, i české Aktualne.cz (článkem, v němž je upozornění na spoilery uvedeno až ve chvíli, kdy už je dílo zkázy dávno dokonáno - je to tady, ovšem už opravené).

Na odhalení ohledně osudu Jona Sněha se čekalo od odvysílání desáté epizody páté série 14. července 2015 a vzhledem k tomu, že autor knižní předlohy George R. R. Martin nestihl dopsat novou knihu předtím, než ji stačilo HBO zfilmovat, nastříhat, ozvučit a prásknout na obrazovky, byla televizní premiéra jediným místem, kde mohl člověk zchladit očekávání, které mu z uplynulého roku udělalo peklo na zemi probrečené do polštáře nad osudem milovaného Jona Sněha.

Neztrácej naději, třeba to v těch knížkách dopadne úplně jinak.Neztrácej naději, třeba to v těch knížkách dopadne úplně jinak.|Profimedia.cz

Mimochodem, že to GRRM nestihl dopsat, je jen jedna z teorií. Jiná teorie jde ještě o krok dál a navrhuje možnost, že to GRRM ve skutečnosti vůbec nestihl ani napsat. Že prostě nenapsal ani řádku. Kde jsme to ale byli... Justin Timberlake nebyl jediný. Osud zásadní postavy seriálu spoilerovaly na Twitteru hned po odvysílání další desítky tisíc lidí a potvrdily tak pochybnosti o tom, jestli má lidstvo na této planetě ještě nějaký jiný účel, než kazit druhým lidem radost.

Pro ukázku: pár filmů, u nichž výše zmíněný návod funguje na výbornou – stačí říct jedinou větu a z diváka v nadšeném očekávání uděláte rozklepanou trosku (pročež vás budou po smrti grilovat čerti na plamenech pekelných; jejda, spoiler); tady je deset největších spoilerfestů podle serveru Buzzfeed (bez komentáře, protože jakýkoliv komentář by ničil stovky životů a přece jen je teprve čtvrtek):

1. Šestý smysl

2. Harry Potter a Princ dvojí krve

3. Perníkový táta (4. sezóna)

4. Impérium vrací úder („Néééééé!“)

5. Hra na pláč

6. Ztraceni (6. série)

7. Obvyklí podezřelí

8. Občan Kane

9. Pátek třináctého

10. Donnie Darko

 

A po Receptáři nejen na neděli tady máme Pevnost Boyard a tady je rada otce Furata: nespoilerujte. Neničte lidem radost. Nebuďte Justin Timberlake.