Liam Cunningham kecal.

Liam Cunningham kecal. Zdroj: HBO

Rudá svině, pardon, rudá kněžka.
Bran se vrací do minulosti.
Rodinné trable u Boltonů.
Tohle nikdo není.
Poslední z králů?
9
Fotogalerie

Domove, sladký domove: Se serem Davosem o Rudé kněžce i mrtvém Jonovi. Nový díl Hry o trůny překvapuje

Druhý z deseti dílů řady, který HBO právě odvysílala, je mnohem „výživnější“ než ten první. Dočkáme se několika návratů domů. V díle nazvaném lapidárně „Domů“ se útočiště dočká slepá Arya, na cestu domů se přichystá vykastrovaný Theon; čtyři méně důležité postavy, a nečekaně i jedna zcela zásadní, se vydají na cestu poslední. A kam se vypraví mrtvý Jon Snow? Díl Domů cosi jemně naznačí – a my jsme se na Jonův osud před časem zeptali sera Davose alias Liama Cunninghama.

Není to tak dávno, co Reflex ze známého irského herce, představitele sera Davose Seawortha, v Londýně vypáčil odpověď na otázku, zda je Jon Snow doopravdy mrtvý. Herec známý ze Souboje Titánů, Whistleblowera nebo Duše špiona se fanouškům Starkova levobočka v odpovědi tak trochu vysmál: „Co je to vůbec za seriál,“ řekl tehdy Liam Cunningham, „když všichni jeho fandové věří tomu, že Jon Snow, dočista rozbodaný noži, prostě nějak musel přežít? Co už mu podle vás mají tvůrci udělat? Stačil by jaderný výbuch, abyste uvěřili, že je po něm?“

Kterého krále teď vlastně budete podporovat, sere Davosi?

No, po Stannisově smrti to mohl být třeba Jon Sníh… Nad kterým se ovšem taky zavřela voda. Takže kdo si zaslouží tu čest sedět na trůně? Třeba Samwell Tarly, ne? Ne, to je naprosto nemožné. Já se pořád nemůžu zbavit jedné vize: Nemrtvý Bílý chodec sedící na trůně s nohou přes nohu a zapáleným cigárem. Jako finální políčko filmu. Ale k tomu asi taky nedojde.

Dozví se Davos někdy, jak umřela jeho malá přítelkyně Shireen? Třeba od své „přítelkyně“ Melisandry?

No, máme na to celou šestou sérii, aby mu to zkusila vysvětlit a Davos se mohl stát jedním z dlouhé řady těch, kteří Melisandru pošlou kamsi. Ha, vy amatéři, kteří jste jí nadávali přede mnou – já to umím líp, mám v tom léta praxe! Teď to ještě Davos neví, což je právě na Hře o trůny skvělé, tohle chytré psaní. Ví jen, že umřela a že je nejspíš mrtvý i Stannis. Když Melisandra k Davosovi přijíždí, netuší, že s tím má Rudá kněžka cokoli společného – to vědí jen diváci, kteří jsou o krok před ním, což je hrozně zajímavé, dramatické. Takže se očekává, co přinese šestá řada: Dozví se vůbec pravdu o její smrti? A jestli ano, co s tím udělá?

Ve Hře o trůny je kromě Melisandry, ostatně náhle zesláblé, spousta silných ženských postav. Která je vaše nejoblíbenější?

Arya, ta se sebou nenechá vytírat. Je tam vážně fůra skvělých ženských. Dětské vražedkyně Aryina typu. Ona má ten svůj seznam lidí, které chce zamordovat, a přitom s ní scenáristé vlastně zacházejí jako s nějakým teenagerským vzorem! Představte si, že spousta rodičů chce, aby jejich děti jednou byly jako ona! Ta vražedkyně! Jenže to vám na první dobrou nedocvakne, Arya má spoustu ctností, je to silná a odhodlaná ženská.

Seriál produkují Američané, kteří umějí být dost puritánští…

Jak víte, George Martin postavil příběh Písně ledu a ohně velmi volně na příběhu středověké Války růží; Zeď bránící nájezdníkům z řad Divokých a Bílých chodců je vlastně Hadriánův val… Tohle prostě nemůžete točit se štábem Amíků v Minnesotě. Hra o trůny má evropskou citovost; naši scenáristé David Benioff a Dan Weiss spolu ostatně v půli devadesátých let postgraduálně studovali irskou literaturu v Dublinu, na Trinity College. Tak obrovskou produkci by ale Evropa jednoduše nezaplatila, zatímco Američané mají neskutečně hluboké kapsy. Bůh žehnej lidem z HBO za to, že měli vizi a šli si za ní, klidně až za moře. Tenhle šťastný sňatek z rozumu mezi Evropou a Amerikou skvěle funguje pro blaho nás všech.

Jak se dívá ser Davos do budoucnosti?

S optimismem jen těžko. Je úplně zdavostovaný, pardon, zdevastovaný – ztratil v druhé řadě syna, dost divně, a pak mu zabili Stannise a přervali i to něžné pouto, které léta budoval se Shireen. Podle mého v té epizodě šlo vysloveně o náboženský fundamentalismus – co jsou Stannis a jeho žena schopni udělat svému vlastnímu dítěti a odůvodňují to náboženstvím. Bestiální, nechutné. Je to varování, zrcadlo společnosti – pokud nebudeme opatrní, můžeme se ve jménu neznámého a možná neexistujícího boha dostat do situace, kdy budeme dělat nelidské, obscénní věci. Jen abychom obhájili nějakou vylhanou, nesmyslnou tezi. Z pohledu postav je to samozřejmě skvělé, dramatické.

A jak byste chtěl, aby ser Davos zemřel?

Sešlostí věkem, haha. Je to úplně jako v běžném životě – nikdy nevíte, kdy vás scénář dalšího dílu pošle do kytek a jak se vám to stane.

Čtyři rozsáhlejší rozhovory s představiteli Ramsayho Boltona, Sama Tarlyho, Aryi Starkové a Nejvyššího vrabčáka si přečtěte v Reflexu č. 17, kde vyšel šestnáctistránkový speciál Hry o trůny. Toto číslo Reflexu je v prodeji pouze do 4. května!