Muži hněvu/Sága 2.

Muži hněvu/Sága 2. Zdroj: Crew

Muži hněvu.
Muži hněvu.
Muži hněvu.
Sága 2.
Muži hněvu.
5
Fotogalerie

Dva prima americké komiksy: Vesmírná selanka a drama v jižanské díře

Tahle dva komiksy už nemůžou být rozdílnější: Sága 2 B. K. Vaughana je příjemná vesmírná selanka, která neurazí vůbec nikoho, zatímco Muži hněvu J. Aarona rozehrávají komorní rodinné drama jak vystřižené z antické tragédie. Sága se odehrává kdesi daleko v neznámé galaxii a Muži hněvu v jižanském zapadákově na ovčí farmě. Jedno mají ale společné – oba patří k tomu nejlepšímu, co americký komiks právě nabízí.

J. Aaron, R. Garney: Muži hněvu

Muži hněvu.Muži hněvu.|CrewJason Aaron, scenárista skvělého komiksu Skalpy (jeho čtyři sešity česky vydala Crew), se dočkal českého vydání komiksové jednohubky Muži hněvu (vyd. Crew). Její příběh se odehrává na americkém Jihu, kde život nikdy nepřestal být poměrně drsnou záležitostí. Pokud máte rádi jižanskou poetiku Flannery O’Connorové a nepohrdnete filmy Quentina Tarantina, budou Muži hněvu přesně tím pravým pro vás.

Příběh je jakousi kronikou kruté rodiny Rathů (zní vám to jméno ve spojení s charakteristikou povědomě?), tedy konkrétně jejich mužských potomků. Všechno začalo, když v roce 1903 přišel na farmu Rathových jeden ze sousedů a snažil se pradědovi hlavního hrdiny příběhu vzít jeho nejlepší ovce. Praděda byl sice bohabojný a spořádaný člověk, ale drzounovi ve vzteku proťal kapesním nožem krk. Ten pazgřivec vykrvácel na pastvě mezi ovcemi. Nikdo ho neoplakával, praděda si odseděl pár měsíců a všechno by se bylo vrátilo do normálu… Kdyby vše neviděl Rathův synek, ve kterém se násilným aktem probudil démon.

A tak všichni Rathové končí špatně (ano!) a krvavé stigma je pronásleduje víc než století. Hlavní hrdina se i na stará kolena živí jako lokální nájemný zabiják a moc dobře ví, že se jednou bude smažit v pekle, kam už si pomalu balí saky paky. Všechno se ale zkomplikuje, když dostane novou zakázku – oddělat vlastního syna. A tady začíná antické tragédie zasazená do jižanské díry. Čte se jedním dechem a vlastně by se to takhle klidně mohlo skutečně stát. Osud, krev a zbraně, to jsou tři hlavní protagonisté příběhu, ve kterém lidi jen plní svou úlohu, než je vezme čert.

B. K. Vaughan, F. Staplesová: Sága 2

Sága 2.Sága 2.|BB/ArtDva znesvářené národy spolu po staletí vedou válku, až se jednoho dne narodí dítě ze svazku nepřátel. Celá opěvovaná Sága (vyd. BB/art), komiksová řada velebeného Briana K. Vaughana (Y: Poslední z mužů) a kreslířky Fiony Staplesové, vypráví, co se dělo pak. Příběh je napůl fantasy, napůl sci-fi (nechybí ani duch mrtvé teenagerky s rozpáraným břichem) romantickou komedií s pacifistickým poselstvím. To je ostatně Vaughanovým odvěkým tématem – nezáleží na tom, kolik v jeho komiksech proteče krve; hlavní hrdina se zabíjení kohokoli (a nejvíce sebe) vždy usilovně brání.

V češtině právě vyšla druhá kniha a příběh se začíná rozjíždět. Na konci prvního dílu se na scéně zjevili rodiče Marka, který pochází z národa užívajícího magii (aby se nepletli, mají všichni rohy). Jeho žena Alana je ze světa technokratů, ale má křídla. Rodinná idyla se nekoná, protože čerstvý dědeček s babičkou považují snachu za nestvůru. A navíc po mladém páru, který má kromě všemožných potíží ještě status dezertérů, jde celá smečka nájemných zabijáků.

Když se příběh takto shrne, vůbec není jasné, že jde o miloučké vyprávění, kde umírají (kromě celých armád) jen ti, kdo si to zaslouží. Vaughan mixuje, co ho jen napadne, ale naštěstí je skvělým vypravěčem a může si nejrůznější kašpařiny dovolit, aniž by utrpěla plynulost příběhu a zápletka se příliš zkomplikovala. Ve druhé knize se navíc ani nic zvláštního nestane, ale autor alespoň stihne objasnit, jak došlo k tomu, že se nepřátelé na život a na smrt sblížili do té míry, že se jim mohla narodit dcera, kterou chtějí zlikvidovat obě bojující strany. Pokud hledáte milý komiks pro celou rodinu (ano, i pro holky), bude Sága 2 tou pravou volbou.