Skupina Lucie

Skupina Lucie Zdroj: ČTK

Ceny Anděl opanoval David Koller. Sólově i s kapelou Lucie

David Koller dnes celkem třikrát uspěl na 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl. Pětapadesátiletý hudebník získal sošku s andělskými křídly jako zpěvák roku a za album roku. kterým se stala jeho deska ČeskosLOVEnsko. Navíc si odnesl ocenění skupina 25letí jako člen kapely Lucie. Výsledky v sobotu vyhlásili v pražském Hudebním divadle Karlín.

"Zpěvákem roku jsem se stal asi díky té desce. Těch vlivů bude víc, ale vždycky jde o to, aby v tom byl nějaký pocit," řekl ČTK Koller.

Skupinou roku 2015 se stala kapela Kryštof. Klára Vytisková známá z kapely Toxique, která nyní vystupuje jako Klara, si odnesla ocenění zpěvačka roku za své debutové eponymní album. Objevem roku se stala Barbora Poláková. Její píseň Nafrněná je i skladbou roku. Skupinou 25letí se stala Lucie, zpěvákem 25letí Dan Bárta a zpěvačkou 25letí Lucie Bílá. Do síně slávy byl dnes uveden skladatel a rockový kytarista Michal Pavlíček.

Moderátorem večera byl Libor Bouček. Vedle nominovaných v programu vystoupili například skupina Lucie, Dan Bárta, Aneta Langerová a Ewa Farna. Jako host se představila i Lenka Dusilová, která své vystoupení využila ke kritice prezidenta Miloše Zemana. Podle jejích slov prezident "podlézá režimům popírajícím svobodu a demokracii'. Později s ní vyjádřila souhlas i Vytisková a Koller. "Byl bych rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na východ. Ať je to pan Babiš, Klaus nebo soudruh Zeman," uvedl Koller při děkovné řeči.

Na výroky zpěváků zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který na twitteru napsal: "Angažovaní umělci 1948, 1977 a teď 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu".

V tuzemské obdobě amerických Grammy letos rozhodovalo v hlavních šesti kategoriích 84 akademiků. Do prvního kola hlasování bylo zařazeno 222 alb a 217 videoklipů. Skupina Kryštof získala v cenách Anděl rekordních pět nominací. Lídr kapely Richard Krajčo navíc aspiroval na ocenění zpěvák roku. K ocenění skupina roku ostravská kapela nakonec přidala jen cenu za nejprodávanější album roku 2015, Jejich desky Srdcebeat se podle české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) prodalo 28.753 kusů.

Skupina Kabát kritizuje fakt, že její nahrávka Do pekla/do nebe, které se údajně prodalo 52.000 nosičů, nemá kvůli způsobu prodeje šanci na ocenění. IFPI nejprodávanější album roku vyhlašuje od roku 2010 na základě svých prodejních žebříčků ve vybraných obchodech. Desku Kabátu, jehož vydavatelská firma není členem IFPI, však bylo po dobu jednoho měsíce možno oficiálně zakoupit jen v obchodním řetězci Tesco nebo na koncertech. "IFPI nastavené podmínky již delší čas nevypovídají o skutečných prodejích," uvedla ve svém prohlášení kapela Kabát.