Zkoušelo se v Praze, v Brně, leckde; na fotce vpravo nahoře režisér Šimon Caban. Pod vedením dirigenta Oscara Rozsy se ve Mši vedle orchestru na pódiu představí tři sbory a 16 zpěváků.

Zkoušelo se v Praze, v Brně, leckde; na fotce vpravo nahoře režisér Šimon Caban. Pod vedením dirigenta Oscara Rozsy se ve Mši vedle orchestru na pódiu představí tři sbory a 16 zpěváků. Zdroj: Tino Kratochvil

Dokumentaristka Olga Špátová: Vojta Dyk odslouží Mši

V dnešním Reflexu najdete rozhovor Veroniky Bednářové s Vojtěchem Dykem, který se kromě hraní a zpívání vrhl i na profesi producenta. Už 6. března má jevištní premiéru Bernsteinova Mše, obrovská putovní inscenace, v níž Dyk zpívá hlavní roli a s jejímiž více než sto účinkujícími a technickým štábem bude objíždět česká města. Projekt čtenářům Reflexu přibližuje režisérka OLGA ŠPÁTOVÁ, která v posledních měsících pracuje na dokumentárním filmu právě o vzniku inscenace legendární scénické Mše.

Padesátiletý Leonard Bernstein uvedl Mši roku 1971 – své vrcholné dílo složil na výzvu vdovy po zavražděném prezidentovi J. F. Kennedym Jacqueline Kennedyové u příležitosti otevření Kennedyho centra ve Washingtonu. Inspiroval se tehdy tradičním obřadem římské mše, již však pojal jako velkolepou muzikálově dramatickou show. Osobitá a provokativní skladba, ve které Bernstein s fascinující hravostí kombinuje prvky klasiky, rocku, jazzu, blues a muzikálu, nejprve šokovala americké publikum: scénu Kněze tančícího na oltáři mnozí považovali za svatokrádež.

V České republice jsme Mši poprvé viděli před katedrálou svatého Víta v roce 1997 – roli Chlapce tehdy zpíval dvanáctiletý Vojta Dyk. A právě ten nyní, po téměř dvaceti letech, přišel s nápadem nového českého nastudování. Zahraje si ale rovnou hlavní roli: muže, jenž se plný odhodlání vydává na kněžskou dráhu, setkává se s cynismem a konzumní morálkou, postupně podléhá pochybnostem o svém poslání a posléze propadá zoufalství.

Bernsteinovou Mší se chce tvůrčí tým (režii a scénografii mají na starost bratři Cabanové, diriguje Oskar Rózsa) vyjádřit ke stavu současné společnosti, k postupné ztrátě víry v sebe samého, která vede k devastaci mravních hodnot člověka. Čestné jednání, poctivost a pravdomluvnost jsou vlastnosti, jejichž význam slábne. Nesmírně mě těší, že se svou kamerou mohu pozorovat oslavu výjimečné hudby, ale i vznik díla, jež vybízí k navrácení těchto nepostradatelných lidských hodnot. A nemohu se dočkat, až bude Vojta Dyk v roli Kněze na jaře sloužit Bernsteinovu Mši v českých a moravských městech.