Mario Vargas Llosa vyhrál Nobelovu cenu za literaturu v roce 2010

Mario Vargas Llosa vyhrál Nobelovu cenu za literaturu v roce 2010 Zdroj: Wikipedia

I Rubio začal více útočit a méně argumentovat.
Make America great again...
Účes podle Trumpa, krok druhý z deseti.
Karikatura Donalda Trumpa: To konečně vysvětluje, proč mu tak hrabe!
Donald Trump
8
Fotogalerie

Peruánský nobelista Mario Vargas Llosa označil Trumpa za klauna a rasistu

Republikánský favorit o prezidentskou nominaci Donald Trump je klaun a rasista. Dnes v Madridu to na tiskové konferenci prohlásil známý peruánský spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa, uvedla agentura Reuters. Pokud Trump republikánskou nominaci na prezidenta USA skutečně získá, tak stranu odsoudí k porážce, domnívá se Llosa.

"Je nebezpečím pro Spojené státy," řekl Llosa, který se v roce 1990 neúspěšně ucházel o úřad peruánského prezidenta. "(USA) jsou zemí, která je moc důležitá pro zbytek světa, než aby měla v Bílém domě klauna, demagoga a rasistu, jako je pan Trump," dodal.

Trump je podle předvolebních průzkumů a podle výsledků dosavadního hlasování jasným favoritem republikánského klání o prezidentskou nominaci. Podle sondáží ovládne i dnešní superúterý, kdy republikáni hlasují o stranickém kandidátovi ve více než deseti státech USA.

Miliardář a realitní magnát během kampaně přednesl řadu kontroverzních návrhů. Například přislíbil postavit na jižní hranici s Mexikem zeď, aby zabránil nelegální migraci, chce také deportovat jedenáct milionů lidí, kteří v USA pobývají nelegálně. Mexičany označil Trump za násilníky a drogové překupníky.

Trumpova volební kampaň, která se zdá nezastavitelná, tak podle peruánského spisovatele zajistí Demokratické straně po odcházejícím Baracku Obamovi další prezidentské období. "Hillary Clintonová jistě drtivě vyhraje, pokud bude republikánským kandidátem Donald Trump," řekl.

Devětasedmdesátiletý Llosa získal Nobelovu cenu za literaturu v roce 2010, v současné době žije převážně v Madridu. Velký ohlas měl v roce 1963 hned jeho první román Město a psi, působivé zpodobnění autoritativních systémů.

Velmi oceňovaný je jeho román Zelený dům (1965). Mezi další jeho romány, které vyšly i v českých překladech, patří Ráj je až za rohem, Tetička Julie a zneuznaný génius, Pantaleón a jeho ženská rota nebo Zlobivá holka. Ve španělské metropoli dnes představil nový román Cinco esquinas.