Slavnější než hudební headlineři bude letos v Ostravě spisovatel Robert Fulghum.

Slavnější než hudební headlineři bude letos v Ostravě spisovatel Robert Fulghum. Zdroj: ČTK

Colours of Ostrava přidávají Underworld i spisovatele Roberta Fulghuma

Ostravský festival, který letos areál v Dolních Vítkovicích zaplní 14. až 17. července, hlásí další velká jména. Vedle osvědčených klasiků taneční scény Underworld letos pořadatelé lákají i na francouzskou elektronickou lahůdku M83, americké mistry poklidných temp Thievery Corporation, stále svěží irské Kodaline nebo naději britského indie-rocku The Vaccines. Program ale poprvé nabídne i mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, na něž přijede americký spisovatel a esejista Robert Fulghum nebo izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Šechtman.

Ti všichni doplní již dříve oznámené zahraniční hvězdy — americké zasněné rockery Tame Impala, projekt ANOHNI, za kterým se skrývá Antony Hegarty z někdejších Antony and The Johnsons, reinkarnovanou britskou legendu Slowdive či charismatickou zpěvačku Caro Emerald.

Underworld, strůjci hitu taneční generace Born Slippy, známého z filmu Trainspotting, přivezou do Ostravy nové album Barbara Barbara, we face a shining future. „Jejich koncerty jsou známé ohromujícím vizuálním pojetím a obrovskou energií,“ dodává ředitelka festivalu Zlata Holušová.

M83, jak si říká francouzský hudebník a zpěvák Anthony Gonzalez, přijede do Ostravy poprvé. Předchází ho pověst velké podívané založené na zvukové mase syntezátorů, kytar, vokálů a euforických refrénů. Šesté album Hurry Up, We’re Dreaming z roku 2011, vrcholící hitovou skladbou Midnight City, získalo nominaci na Grammy. M83 také přispěl hudbou do řady filmů, pořadů (například Top Gear) i reklam.

Americké duo Thievery Corporation neboli Rob Garza a Eric Hilton oslaví spolu s početnou kapelou v Ostravě 20. výročí své bohaté hudební kariéry. „Když jsme v roce 1995 začínali, přišla nám elektronická hudba studená a mechanická. Cítili jsme potřebu do ní začlenit nejrůznější vlivy, které by vystihly její globální podobu,“ řekl kdysi Hilton. Na jejich albech proto zní reggae, funky, pop, francouzský šanson, nasamplované dechy od Jamese Browna, bollywoodské smyčce a nespočet příměsí z Afriky, Indie nebo Karibiku.

Tklivý hlas frontmana Steva Garrigana, kytarové riffy, sbory a souznění elektrických a akustických nástrojů vytvářejí zvuk Kodaline předurčený ke společnému sdílení emocí s posluchači. Irskému kvartetu stačilo od roku 2013 vydat dvě alba – In a Perfect World a Coming Up for Air – a pak již jen pozorovat, jak boří irské, britské a evropské hitparády.

Britští The Vaccines vydali v roce 2011 debutové album What Did You Expect from The Vaccines?, plné chytlavého retro indie rocku. Okamžitě se stali novými miláčky posluchačů nejen na britských ostrovech. Charismatický zpěvák a kytarista Justin Hayward-Young, kytarista Freddie Cowan, basák Árni Árnason a bubeník Pete Robertson trhali prodejní rekordy a získali nominaci na Brit Awards a v mnoha dalších cenách a zvítězili v anketě NME Awards.

„Zásadní novinkou patnáctého ročníku Colours of Ostrava je rozšíření programu festivalu o nové mezinárodní diskusní fórum Meltingpot,“ zdůrazňuje Zlata Holušová. Meltingpot bude probíhat od 12. do 17. července ve všech prostorách Dolu Hlubina a jeden den také v multifunkční aule Gong. Na návštěvníky čeká široký program diskusí a workshopů, zahrnující 12 okruhů a celkem osm scén. „Naší ambicí je nabídnout atraktivní přednáškové a diskusní bloky z oblasti vědy, medicíny, ekonomie, kultury, filozofie a religionistiky či ekologie, a to v mezinárodním kontextu. Pozvali jsme proto významné osobnosti současného akademicko-filozofického a odborného světa,“ říká ředitel Meltingpotu René Bystroň.

Vystoupí zde více než 80 osobností z 16 zemí, mezi nimi například americký spisovatel a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Šechtman, americký historik a publicista Timothy Snyder, americký držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges, dánský environmentalista Bjørn Lomborg, skotský handicapovaný horolezec Jamie Andrew, izraelský vývojový psycholog Sidney Strauss, americký nositel Pulitzerovy ceny za poezii Yusef Komunyakaa, německý spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby, pákistánská lidskoprávní aktivistka Gulalai Ismailová, ukrajinská novinářka a aktivistka Světlana Zališčuková, německý grafický designér, typograf Fons Hickmann či americký street artist Gaia.

Kompletní program už je k dispozici na stránkách www.meltingpot.co/czech.

Těsně před samotným festivalem se bude i letos konat už třetí ročník Czech Music Crossroads, mezinárodní showcaseová přehlídka, na níž se kromě českých, slovenských a polských interpretů letos nově objeví i zástupci z Maďarska. Konat se bude znovu i Festival v ulicích; jeho program pro rodiny zaplní centrum Ostravy, avšak pořadatelé vše letos nasměrovali na termín týden před festivalem a zvou na pátek 8. a sobotu 9. července. „Chceme nabídnout Ostravákům možnost si festival užít o víkendu déle do noci a také program celého Colours Weeku roztáhnout, nesoustředit vše do dvou dnů před zahájením Colours of Ostrava,“ vysvětluje ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

V samotném areálu se letos návštěvníci dočkají jen drobných úprav. Drive scéna, která v loňském ročníku bojovala s omezenou kapacitou stanu, se přesune pod širé nebe a větší prostor dostanou i návštěvníci Electro stage.

Jubilejní, patnáctý ročník slibuje na zhruba dvaceti otevřených a krytých scénách okolo tří stovek programů, jež se postupně budou objevovat na nových, designově vylepšených webových stránkách festivalu www.colours.cz, Tak jako už dříve dojde vedle koncertů i na divadla, filmy, workshopy, diskuse a výtvarné aktivity. A jako malý předkrm festival pořádá samostatný koncert britského zpěváka Miky, který proběhne 25. května v pražském Foru Karlín.