Jan Svěrák

Jan Svěrák Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Filmová OSOBNOST XX – Jan Svěrák
Dyk, Svěrák a Svěrák
Kuky se vrací
3
Fotogalerie

5 nejoblíbenějších filmů od režiséra Svěráka

Režisérovi Janu Svěrákovi už není padesát, dnes slaví narozeniny. Podle Česko-Slovenské filmové databáze je v žebříčcích 23. neoblíbenější režisér a přezdívá se mu český Steven Spielberg. Skoro všechny jeho filmy se staly kultovními, nebo se nějak nesmazatelně zapsaly do českého povědomí, ne-li i do světového. Které jsou podle diváků ty nejvíce top?

Obecná škola (1991) / 89 %

Na prvním místě je Obecná škola. Nesmrtelná klasika, která si získala diváky atmosférou, vtipem i tvrďákem Igorem Hnízdem. Podle některých už možná Jan Svěrák nikdy tenhle film nepřekoná. Mimochodem, víte, že ve filmu si zahráli i tři slavní čeští režiséři? Irena Pavlásková, Karel Kachyňa i Jiří Menzel. Mohl si v něm zahrát i bývalý prezident Václav Klaus. Byla pro něj připravená role s jedinou replikou: „Zaplatili?“ K nabídce se ale nevyjádřil.

Ropáci (1988) / 88 %

Je to skoro legrační, ale na druhém místě je podle hodnocení film Ropáci, který je jen studentským snímkem a je vlastně úplným začátkem kariéry Jana Svěráka. Jedná se o dvacetiminutový dokument, který byl v roce 1988 oceněn Oscarem ve studentské kategorii. Jediné dílo v této pětce, ke kterému si Jan Svěrák napsal sám i scénář.

 

Kolja (1996) / 86 %

Oscarový film, který získal i Zlatý globus v roce 1996 a 12 Českých lvů, asi není třeba představovat. Všichni ho viděli a všichni ho znají. Je zvláštní, že tolik oceněný film, který vyniká svou lidskostí, je podle hodnocení diváků až na třetím místě režisérovy tvorby. Přitom ještě 45 týdnů (!) po svém prvním uvedení do kin byl mezi třemi nejnavštěvovanějšími snímky v České republice.

Tmavomodrý svět (2001) / 80 %

Mnoho členů štábu věří, že scénář pak vykradli tvůrci amerického velkofilmu Pearl Harbour. Po úspěchu Kolji Svěrák uzavřel se společností Miramax smlouvu, která ji opravňovala nahlédnout do jeho scénáře dalšího filmu, který bude chystat. A pak proč se náměty válečných trháků podobají jako vejce vejci.

 

Vratné láhve (2006) / 76 %

Podzim života v dalším filmu s typickou svěrákovskou poetikou a znovu, stejně jako u všech předchozích velkých filmů, spolupráce obou Svěráků. Než se vůbec tenhle film natočil, trvalo to tři roky. Za tu dobu totiž nechal Jan celkem pětkrát přepracovat scénář, než byl s dílem svého otce Zdeňka spokojen.