Uagadou - ugandská škola (čti Wagadů)

Uagadou - ugandská škola (čti Wagadů) Zdroj: Pottermore

Fantastická zvířata a kde je najít - film
Ilvermorny - brazilská škola
Kouzelný svět Harryho Pottera na Floridě
Mahoutokoro - japonská škola
Fantastická zvířata a kde je najít
7
Fotogalerie

Wagadů: Rowlingová roztočila glóbus a přikouzlila další školy

Japonsko, Uganda, Brazílie a Severní Amerika se dočkaly svého vzdělávacího zařízení pro malé čaroděje a čarodějky. Vypadá to, že kouzelnická mánie, která začala brýlatým hrdinou, je stále schopna generovat příjmy, jen je třeba ji trochu přiživovat. A pak je tu ještě jeden důvod.

Kdo by o tom zatím nevěděl, tak společnost Universal provozuje ve floridském Orlandu Kouzelný svět Harryho Pottera a J. K. Rowlingová pro změnu udržuje fanoušky magie v pozoru na serveru pottermore.com, kam píše doplňující informace o postavách a příběhu jejích nejslavnějších a nejznámějších knih. Synergicky se doplňují a promoakce na jednom pomáhá i druhému.

Takže Lenka Láskorádová (herečka Evanna Lynchová) minulý týden mohla prozradit jen název severoamerického institutu - Ilvermorny, zatímco na pottermore.com se mávnutím kouzelného proutku objevily další školy – japonská Mahoutokoro, brazilská Castelobruxo a ugandská Uagadou. A kdo by náhodou propásl oboje, mohl alespoň hlasovat pro nejoblíbenější kouzlo u britského vydavatele knih Bloomsbury.

Proč ten kobercový nálet v lednu 2016? Výročí prvního publikování HP to není, patnáct let od prvního filmu taky není takový hit…  Abajo! Už je to jasné! V listopadu bude mít přeci premiéru film Fantastická zvířata a kde je najít! Rowlingová poprvé sama napsala scénář na základě vlastní knihy, jejíž děj se odehrává New Yorku, kde Mlok Scamander, hlavní postava nového spin-off filmu, potká čaroděje v Ilvermorny vzdělané.  Abychom se tedy na podzim ve filmu neztratili, pojďme si shrnout ostatní školy a doufejme, že nám nervy vydrží, dokud se nedozvíme další informace o Ilvermorny. A já za sebe pogratuluji JK i Universalu, že mě pěkně převezli a už se na Mloka těším.

Castelobruxo – brazilská škola je ukrytá v srdci deštného pralesa a chrání ji Caipory – „malé, chlupaté uličnické spektrální bytosti“ – podle dostupných zdrojů zhruba Indián kouřící cigáro, s hlavou lišky a jedoucí na pekari. Studentům v zelených róbách jde nejlíp bylinkářství a magizoologie.

Uagadou (čti Wagadů) – se schovává v Měsíčních horách v Ugandě, občas kvůli mlze vypadá, jako by plula vzduchem; a tamní studenti vynikají v astronomii, alchymii a zvěromágství. Zajímavostí je, že ke kouzlení nepotřebují hůlky, jen mávají rukama a prsty. O tom, že jsou do školy přijati, se dozví ve snu, po němž jim v ruce zůstane malý žeton.

Mahoutokoro – japonští studenti začínají studium v sedmi letech, ale bydlí ve škole až od jedenácti. Každý den je tak domů a do školy přepravuje hejno buřňáků. Po nástupu vyfasují hábity, které s nimi rostou a jsou indikátorem jejich vzdělání, které ukazují změnou barvy. Začínají narůžovělou, a pokud jsou to jedničkáři, jejich róby se změní na zlatou. Pouze pokud zbělají, znamená to, že se obrátili k černé magii (sic!).