Amadeus

Amadeus Zdroj: Warner Brothers

7 důvodů, proč poslouchat Mozarta

Mám Mozarta rád. Bez jeho lehkosti („pa - pa pa - papapapapá“) by nám na světa zbyla jenom Beethovenova tíha („papapa páááá“) a svět by nebyl v rovnováze. Když slavil tento týden 260. narozeniny, napadlo mě, že nám Amadeus přes staletí pořád vzkazuje cosi, co je aktuální. A nejde jen o hudbu.

1. Genius není ten, o kom se to píše v PR materiálech, ale ten, kdo jím je.

2. Když Mozart řekl „Mí Pražené mi rozumějí“, netušil, že vedle Václava Hanky a Jaromíra Jágra bude i on jednou zvedat sebevědomí národa založené na nedohledatelných historických výrocích, falešných rukopisech a kanadském bodování.

3. Čech, s nímž si Mozart nejlépe rozuměl, byl Miloš Forman. Jeho Amadeus získal nůši Oskarů a průměrnost postavil na úroveň pekla. Proto každý doufá, že si svět zapamatuje alespoň jednu jeho melodii. Je náš problém, že býváme pohodlní a chceme na „nezapomenutelnost“ bianco šek hned teď.

4. Ani vyvolení ale nemají nic jistého. Vy, všichni ti milovníci instantní slávy, z níž jakože vyklétá hřejivý společenský status, věřte: poslední myšlenka Mozarta, jenž byl vzápětí spuštěn do hromadného hrobu, určitě nebyla: „To nevadí, stejně jsem nesmrtelný..“ Sláva není smrt. Taky nemusí přijít.

5. Mozart byl jeden z prvních skutečných podnikatelů s duševním bohatstvím. Ale ač byl v tomhle směru přebohatý, nadřel se jako kůň. Byl důkazem toho, že je vždycky něco za něco. Symfonie mu zazněly v hlavě v jediné vteřině celé, ale zato mu někdo, možná Bůh, vyměřil strašně málo času.

6. Vy, věční studenti vysokých škol a konzumenti stipendií, vězte: za třicet pět let se toho dá stihnout strašně moc.

7. Mozart vytvořil celkem 626 děl - více než dvacet oper, desítky symfonií a jedno Requiem.