Eagles na vrcholu slávy. Vynesl je tam Hotel California.

Eagles na vrcholu slávy. Vynesl je tam Hotel California. Zdroj: Profimedia.cz

Hotel California zůstane navždy smutný. Navzdory pokusům všech žánrů

V pondělí zemřel kytarista kapely Eagles Glenn Frey. Svět si jej bude pamatovat díky melancholickému hitu Hotel California. A také řada muzikantů, kteří si s touto peckou pohráli po svém. Ale smutek z ní nikdo dostat nedokázal.

Muziku k Hotelu California napsal Don Felder, o text se postarali spoluhráči Don Henley a Glenn Frey, jenž v pondělí zemřel v 67 letech po boji s řadou nemocí. Píseň zní sice nostalgicky, ale není o vzpomínání na šťastnou minulost ve slunné Kalifornii, nýbrž o zmaru, drogách a temných stránkách showbyznysu v Los Angeles.

Magazín Rolling Stones zařadil Hotel California na 49. příčku nejlepších songů všech dob, Rock’n’rollová síň slávy ji má na seznamu 500 písní, které utvářely rock. Zvlášť oceňováno je i kytarové sólo. A díky tomu všemu Eagles Grammy a zařadili se mezi nejprodávanější americké muzikanty. I když se tři roky po vydání svého velehitu, v roce 1980, rozpadli. Opět dohromady se dali před dvaceti lety a inspirují dodnes, napříč žánry.

Ještě smutnější náladu dodala zpěvačka Typh Barrowová. I díky doprovodu klavíru; jinak celou písničku utáhne svým „černým“ hlasem.

Úplně bez nástrojů pak funguje kubánská skupina Vocal Sampling. Tedy bez reálných nástrojů, ale všechny suplují vlastními ústy a dalšími orgány. A dodávají ještě spoustu záhadných zvuků, které snad žádný nástroj neumí.

Z gruntu song předělal (nejen) filmový skladatel Karl Anderson. Hutný metal se vám nemusí líbit, ale uznejte, že to provedení funguje. Už jen instrumentální pasáž si o to říkala…

Al B. Sure! písničku trochu zmodernizoval (v roce 1990), ale i v jeho R&B podání zůstala stejná nostalgická atmosféra.

 

Stejně dobře hit funguje jako flamenco a ve španělštině, jak ho nahráli slavní Gipsy Kings. Jejich verze se mimochodem objevila ve filmu Big Lebowski.

Ještě víc k world music song posunul Farhad Besharati, perský hráč na kánún.

Elektroniku přidali britští experimentátoři Alabama 3.