Temného rytíře uchvátí Číňané.

Temného rytíře uchvátí Číňané. Zdroj: Profimedia.cz

Expanze Číňanů do Hollywoodu: Ovládnou Batmana i jurské dinosaury

Kontrolní podíl hollywoodského studia Legendary Entertainment, které má na triku trháky jako Jurský svět nebo třeba Batmana, přechází do rukou čínské společnosti Wanda Group.

Čínský konglomerát Wanda Group v úterý oznámil, že se dohodl na koupi hollywoodské filmové společnosti Legendary Entertainment asi za 3,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 87 miliard Kč. Je to v tuto chvíli největší zahraniční kulturní akvizice Číny.

Předseda skupiny Wang Ťien-lin bude patrně prvním Číňanem, jenž bude ovládat část Hollywoodu. Jedná se o jednoho z nejbohatších čínských podnikatelů a jeho zájem o filmový průmysl už předznamenala koupě amerického řetězce kin AMC. Také vyvíjí za osm miliard dolarů studiový komplex přímo v Číně.

Společnost Legendary má pod svou hlavičkou řadu úspěšných titulů, jako je Jurský svět, Počátek, batmanovskou trilogii Temný rytíř nebo Pařbu ve Vegas. Podle firmy vydělala na filmech celosvětově více než 12 miliard dolarů.

Čínská skupina kontrolní podíl pořídila nejen kvůli duševnímu vlastnictví, ale proto, aby na poli globálního průmyslu měla větší možnost prosazení. „Legendary pomůže ještě zvýšit obchodní příležitosti pro rychle rostoucí čínský trh,“ prohlásil k převzetí společnosti Wang.

Ostatně Temný rytíř v Číně také operoval. Paradoxně právě tento film do čínských kin normálně nešel: