Nová Hermiona. A který je vlastně Harry a který Ron?

Nová Hermiona. A který je vlastně Harry a který Ron? Zdroj: Simon Annand

Hermiona černoška? Fandové Harryho Pottera se přou o divadelní hru

J. K. Rowlingová zase nabourala představy některých fanoušků své série o mladém čaroději. Nejprve šokovala informací, že Harryho guru a školní ředitel Albus Brumbál je gay, teď připouští, že jeho nejlepší kamarádka je vlastně možná černoška.

Stejně jako ředitelovu sexuální orientaci, i barvu kůže šprtky Hermiony neřeší autorka v knihách samotných, nýbrž v diskusích okolo. Aktuálně se jedná o chystanou divadelní hru o dospělém Harrym Potterovi a o obsazení hlavních rolí.

Výběr umělců do tří hlavních rolí přátel z dětství Harryho Pottera, Hermiony Grangerové a Rona Weasleyho oznámila produkce chystané hry Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prokleté dítě) dnes. Jména představitelů mužských rolí - Jamieho Parkera a Paula Thornleyho - emoce příliš nevzbudila. Na sociálních sítích se však okamžitě rozhořela debata, zda Hermionu, kterou v úspěšných filmových adaptacích ztvárnila bělošská herečka Emma Watsonová, může hrát Noma Dumezweniová původem ze Svazijska.

Podle Rowlingové je to dobrá volba a barva Hermioniny pleti nebyla v knihách nikdy určena. Na Twitteru připomněla, že má dívka "hnědé oči, kudrnaté vlasy a je velmi chytrá". Dlužno dodat, že filmová adaptace věrná nebyla, Emma Watsonová ji hraje s vlasy rovnými. "Bílá kůže nikdy nebyla stanovena," dodává nicméně autorka s tím, že "Rowlingová černou Hermionu žere".

Hra se široké veřejnosti představí 30. července v londýnském Palace Theatre, bude se odehrávat 19 let po porážce Voldemorta. Harry Potter bude přepracovaným zaměstnancem Ministerstva kouzel se starostí o tři děti, zatímco jeho nejmladšího syna Albuse Severuse čeká boj s "tíhou nechtěného rodinného odkazu". "Otec i syn se dozví nepříjemnou pravdu: temnota někdy přichází z nečekaných míst," uvedl jeden z producentů při představování hry letos v říjnu. Drama bude mít dvě části, které bude možné zhlédnout najednou či dva dny po sobě.

Knih J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi se prodalo více než 450 milionů kusů v překladech do 78 jazyků. Filmy na motivy knih vydělaly po celém světě více než sedm miliard dolarů (174 miliard Kč).