Úsměv, Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Úsměv, Karel Zeman a jeho kouzelný svět Zdroj: Archív

Z knihy Karel Zeman a jeho kouzelný svět
Z knihy Karel Zeman a jeho kouzelný svět
Z knihy Karel Zeman a jeho kouzelný svět
3
Fotogalerie

Cesta k zubaři i se Zemanem do pravěku

V Knižním čtvrtku dnes přinášíme dvě životopisné knihy – ale nebojte se, nuda se konat nebude. První přijde na řadu autobiografický komiks Úsměv, ve kterém se seznámíte s americkou stomatologickou péčí blíže, než vám bude milo. Druhá kniha je věnována životu a dílu Karla Zemana. Jeho dcera dala dohromady ohromující množství obrazového materiálu, aby fanouškům předložila, po čem volali už dlouhá léta – ucelený pohled na tvorbu geniálního filmaře.

ÚsměvÚsměv|ArchívRaina Telgemeierová: Úsměv

Více než dvousetstránkový komiks Úsměv veleúspěšné, ale u nás prakticky neznámé autorky Rainy Telgemeierové vyšel v nakladatelství Paseka v překladu Michaly Markové, s poměrně nenápadnou zelenkavou obálkou, které vévodí žlutý smajlík s rovnátky. Ta zelená barva nejspíš bude značit všechny ty zubařské stejnokroje, s nimiž se autorka během dospívání setkala.

Zápletka komiksu je tragikomická, i když pro dívku v šesté třídě, kterou Raina na začátku příběhu je, spíše hororová. Při běhu od auta k domu totiž zakopne a zarazí si zuby hluboko do patra. Nepravděpodobné, ale pravdivé. Komiks pak líčí následující roky dospívání s neustálými ortodontickými potížemi. Telgemeierová vše líčí s odstupem mnoha let, takže má jednotlivé epizody skvěle vypointované po opětovném líčení svých strastiplných zážitků všem, kdo byli ochotni poslouchat.

Komiks Úsměv je další kronikou dospívání mladé Američanky, protože hrůza se zuby se táhla celé dlouhé roky. Je štěstí, že kreslířský styl Telgemeierové není realistický, to by možná čtenáři u zubařských scén omdlévali hrůzou. Autorka chytře zvolila karikující styl, který umožňuje podat všechny teenagerčiny zážitky s dostatečným nadhledem. A právě nadhled odlišuje Úsměv od ostatních autobiografických komiksů, a proto za něj autorka dostala Eisnerovu cenu. I nejdrásavější okamžiky puberty podává autorka lehce, na záložce knihy je navíc k nalezení její fotka, která dává tušit, že to nakonec se zuby a potažmo s kreslířkou nedopadne špatně. Přesto je jisté, že kdyby Raina znala Járu Cimrmana, nejmenoval by se komiks Úsměv, ale Zuby – pohroma huby.

Karel Zeman a jeho kouzelný světKarel Zeman a jeho kouzelný svět|ArchívL. Zeman Spaleny – L. Zemanová: Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Nakladatelství CPress stihlo ještě před Vánoci vydat knihu Ludmily Zemanové a Lindy Zeman Spaleny, která je jednou velkou vzpomínkou a oslavou Karla Zemana. Dílo je to poutavé a velkorysé, určitě bude patřit mezi oblíbené vánoční dárky. Co vás v něm čeká?

Předně jde o knihu obrazovou, což je jen a jen dobře. Materiálů měly dědičky Karla Zemana evidentně dost, takže si nemusely vypomáhat textem. Toho v knize příliš nenajdete, jen zpočátku je slohem rodinné kroniky sepsáno několik delších odstavců, které postupně ustupují fotkám z natáčení, filmů, festivalů. Fotky by ovšem nebyly ani z poloviny tak zajímavé, kdyby nebyly velmi poučeně komentovány Zemanovou dcerou Ludmilou, která evidentně patří k největším fanouškům díla svého otce.

Díky jejím insiderským komentářům tak kniha patří k těm, které otevřete, abyste ji zběžně prolistovali, a najednou zjišťujete, že uběhlo půl hodiny a vy hltáte stránku za stránkou, podobně jako jste poprvé nemohli odtrhnout oči od Zemanových filmů. Ty jsou tu ostatně obsaženy všechny a spolu s Cestou do pravěku, Baronem Prášilem nebo Vynálezem zkázy i celý život jednoho z nejpozoruhodnějších filmových tvůrců 20. století.

Jedinou vadou na kráse je grafická úprava knihy, vizuál totiž připomíná raná 90. léta, texty jsou občas k nepřečtení na barevném podkladu, fotokoláže tu a tam připomínají maturitní tablo. Je to velká škoda, protože s lepším vizuálem by se nejspíš jednalo o nejzajímavější obrazovou publikaci roku. I tak ovšem jde o jednu z těch knih, které prostě musíte mít, ačkoli si budete říkat, jaká je to škoda, že není hezčí. A navíc budete doufat, že někdo někdy vydá i anglickou verzi, abyste ji mohli věnovat zahraničním kamarádům.