skupina Please the Trees

skupina Please the Trees Zdroj: Please the Trees

Nominace na hudební ceny Vinyla se tříští mezi alternativou i niternou poezií

Novinářské ceny Vinyla přišly s nominací oceňující zajímavé české hudební počiny roku 2015. A sbírka je to pestrá. Žánrový rozptyl se pohybuje od jemných písničkářských melodií až po blackmetal hustý jak kávová sedlina.

V kategorii Deska roku 2015 najdeme pět jmen. Gurun Gurun v Česku nejsou příliš známí. Zvukové abstrakce, se kterými pracují, jsou prodchnuty zájmem o východní kulturu a jejich improvizování a hudební experimenty na desce Kon B oceňují zejména japonští posluchači.

Oproti tomu Květy jsou na české scéně dávno zakořeněny. Jejich novou desku Miláček slunce nevstřebalo jen rodné Brno, ale i celá domácí alternativní scéna. Kapela se přibližuje rockovému zvuku a drží se silných textů. Elektronickou folkovou desku Kontakt vydal niterně okouzlující Kittchen. Zpěvák, stavící na atmosféře a písničkářské tradici, porotu nezaujal poprvé. Jako objev roku se ukázal už v prvním ročníku.

Dizzcock je pražský mladík, jehož beaty evokují cosi britského s nádechem undergroundového hip hopu. Jeho album Elegy Of Unsung Heroes si pohrává s chladem rytmických struktur.

Posledním kouskem v kategorii desek je skupina Please the Trees s počinem Carp. Zajímavostí je, že se deska nahrála ve dvou dnech v detroitském studiu. Jedním z důvodů, proč je mezi oceněnými, může být i syrovost nahrávky, která konečně zachytila prchavé kouzlo koncertů.

Druhou kategorií je Objev roku 2015 a tady najdeme jména tři. Děti mezi reprákama je sólový projekt Dominika Zezuly, který se sem probojoval svým náladovým písničkářstvím s poetickými texty. Dalším objevem je Ondra Mikula, který si přezdívá Aid Kid. Jeho epický post-dubstep nepostrádá cit pro píseň. Posledním objevem je projekt Dalekko. Melancholie, zajímavé hudební postupy a kousky alternativy dopřávají neotřelý hudební zážitek.

Specifickou kategorií je Počin 2015. Sem byla nominována vinylová kompilace Jdi a dívej se, která je založená na kombinaci sedmi kapel spojujících blackmetal, hardcore a punk. Jako další se do kategorie dostal hudební festival Ostravské dny nové hudby, který už dávno překročil hranice Česka. Posledním nominovaným počinem je kompilace Hommage à Jiří Bulis, pocta zesnulému moravskému šansoniérovi.

V letošní porotě zasedlo celkem 23 hudebních publicistů napříč českými médii. Kdo se stane vítězem a zapíše se tak do zatím pětileté historie těchto hudebních cen, se dozvíme z vyhlášení, které proběhne 3. 2. 2016 v Lucerna Music Baru.