Karel Gott

Karel Gott Zdroj: ČTK

Gott si nyní neumí představit, že by znovu zpíval

Karel Gott si v současnosti neumí představit, že by znovu zpíval. Řekl to v rozhovoru, který dnes zveřejnil nejčtenější německý deník Bild. Lékaři začátkem listopadu Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin, šestasedmdesátiletý zpěvák však v interview uvedl, že mu dávají devadesátiprocentní šanci na přežití.

"V současnosti si neumím představit, že bych někdy znovu zpíval. Můj hlas je prostě příliš slabý," řekl Gott. "Moji lékaři mi však slíbili, že se mi hlas vrátí, stejně jako ostatní životní síly. K tomu je ale ještě dlouhá cesta," poznamenal.

Zpěvák se v neděli vrátil do nemocnice, aby pokračoval v chemoterapické léčbě. Bildu řekl, že kvůli terapii někdy trpí bolestmi žaludku a kloubů a že mu začaly vypadávat vlasy. "Teď ale není čas na to, abych byl marnivý. Jde o můj život. Kdyby lékaři mou rakovinu odhalili o několik týdnů později, nebyla už by šance na mou záchranu," řekl Gott.

Podle něj nádorové onemocnění nezasáhlo žádné orgány. "Lékaři říkají, že má šance na přežití je 90 procent. Pevně věřím, že se uzdravím," uvedl.

Gott také vyjádřil vděčnost své manželce Ivaně, která o něj pečuje v době, kdy není v nemocnici. "Stará se o mě 24 hodin denně. Dodává mi sílu," řekl zpěvák.

Bild věnoval Gottovi první stranu dnešního vydání a rozhovor se zpěvákem pokračuje i uvnitř listu. Německý bulvární deník pozorně sleduje zpěvákův zdravotní stav už od prvních zpráv o jeho onemocnění; Gott patří mezi nejoblíbenější zpěváky nejen v Česku, ale i v Německu. Německá média mu přezdívají "zlatý hlas z Prahy" a spojují ho zejména s písní Včelka Mája.

Lékaři začátkem listopadu oznámili, že u Gotta diagnostikovali takzvaný Non-Hodgkinův lymfom. Zjistili to při operaci, které se zpěvák kvůli náhlé příhodě břišní podrobil několik dní předtím v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Lékaři ihned zahájili cílenou onkologickou léčbu na hematologické klinice pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Gott kvůli onemocnění zrušil své naplánované koncerty. V sobotu se ale překvapivě objevil na vyhlašování výsledků ankety Český slavík, v níž po čtyřicáté zvítězil.