Televizní reality show Zlatá mládež

Televizní reality show Zlatá mládež Zdroj: iVysílání.cz

Nová reality show: Ne tak docela zlatá mládež na jatkách

První díl dlouho očekávané pětidílné televizní reality show Zlatá mládež (premiéra 18. listopadu večer na ČT1) ukázal, jak málo sociálně rozevřené nůžky v Česku máme – naše pražská zlatá mládež není až tak zlatá a manuálně pracující vesničané z jatek u Pardubic zas naopak relativně normální lidi. To je sice dobrá zpráva pro naši společnost, ale ne pro tenhle nový projekt odvážné kreativní producentky ČT Brno Kamily Zlatuškové, jenž tak ztrácí smysl.

Pětice zajištěných dvacátníků je vybraná tak nějak opatrně, jako by byla spíš mládež stříbrná nebo bronzová: osud jim sice dopřál relativně bohaté rodiče a slušné vzdělání, ale zároveň studují, pracují, jsou vyrovnaní, slušně vychovaní a v převážné většině sympatičtí. Včera začali poznávat, jak vypadá „pořádná práce“, jaký je „skutečný život“ na vesnici a jak se jim bude žít bez solárka, fitka, šampaňského, taxíků a kaváren.

Renato, začínající zpěvák a redaktor gay magazínu, má sice s jatky problém, ale třeba takový student právnické fakulty Michal, jenž by se jednou rád stal politikem, zvládá ještě tepající vepřové maso ve svých rukou dobře, je pracovitý a nad ničím se nepohoršuje. Za poněkud slabomyslnější jsou pak v prvním díle holky: Yeni, fotomodelka a česká Vicemiss Vietnam, a Nicoleta, studentka, jež ale zároveň pracuje a večírkuje, obě navlečené do drahých hadrů a obě demonstrativně pištící „brrr“, „fuj“ a „to nedám“. Úplně stranou stojí introvertní a taky pracovitý herec a dabér Jiří, který ze skupiny – možná i díky své profesi – vyčuhuje a vůbec se do ní nehodí.

Antihrdinové navíc v prvním díle nezažívají nic hrozného, kromě toho, že se na jednoho z nich trochu křivě podívá jeden pracovník jatek. A kromě toho, že musejí ráno vstávat za kuropění, což jim nevadí. A že se jim po logice věci zvedá žaludek z pachu prasečí krve (což by se dělo i zedníkovi a automechanikovi, jednoduše všem, co práci s čerstvě zabitým masem nikdy nedělali).

Když jde skupinka mladých Pražáků do místní hospody (kam je mimochodem odvezou autem, tak co je to za nepohodlí), je na nich vidět, že se do objednávání „bohemky“ a zeleninového salátu (jak hrané je překvapení, že ho nemají!) musejí nutit, protože jednoduše nejsou mentálně retardovaní.

Obdobné pořady ze zahraničí, všechny ty „Rich Kids of Beverly Hills“, to mají vlastně jednodušší – vyrvou svou zlatou mládež ze supernových mercedesů a šoupnou je rovnou do pekla dětské asijské továrny na oblečení, kde se dvacet hodin denně šijí trička.

Čekají nás ale ještě čtyři díly: pětice bude bydlet v Chanově, zúčastní se armádního kursu přežití, bude rolníky v české vesnici v rumunském Banátu a ošetřovateli v domově důchodců. Ale žádné velké drama, které by zbořilo „předsudky společnosti“, nečekejme.