Andrej Babiš rozdává koblihy

Andrej Babiš rozdává koblihy Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Koblihář Babiš versus filmaři. Kdo vyšel z filmu Matrix AB hůře

Na to, že film Matrix AB ještě nebyl ani odvysílán v televizi, pro kterou byl vyroben, toho už stihl hodně. Získal diváckou cenu na mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, vyvolal obrovský mediální zájem a zlostnou reakci Andreje Babiše, onoho AB z názvu dokumentu. Jde tedy opravdu o mimořádné dílo? Svou aktuálností a tématem možná, filmařsky určitě ne.

Klusák doprovází Andreje Babiše na kampani, kde politik rozdává své slavné koblihy, ale občas i pětitisícovky, čemuž se později směje. Ocitáme se na setkání se zahraničními diplomaty i na večeři s francouzským hercem Jeanem Renem, kde si Babiš stěžuje na pomalost diplomatických principů – u hostů to vyvolá shovívavý úsměv, mě z toho tuhne krev v žilách. Podařilo se však Klusáka přistihnout Babiše při něčem nečekaném či novém? Nikoli. Muže, jenž se chová jako predátor, nedokáže filmař rozházet, a to zvlášť, když se jej na nic neptá.

Zatímco Babiše Klusák pouze pozoruje, několik jeho současných či bývalých spolupracovníků vyzpovídal. Výsledkem těchto setkání jsou segmenty mluvících hlav, které osočují (zemědělec Bohumír Rada) anebo vychvalují (místopředsedkyně Babišova hnutí Radmila Kleslová), případně varují (politik Jan Kasl). Klusák s jejich výpověďmi ale hlouběji nepracuje. Jedinými pichlavými místy filmu jsou momenty, kdy vidíme, jak se kdo k mocnému muži chová: reportérka televizní stanice pilně podlézá jeho vlivu, diplomaté se rozplývají nad jeho sídlem, ambiciózní politici se perou o místo v jeho blízkosti. Klusák je dlouhodobě dobrý v zachycování takové malé trapnosti, ovšem s Babišem samotným si jaksi neví rady. Důsledkem je, že jej pozve na promítání hodinového sestřihu, následně je od něj vypeskován za podraz – a nic víc.  

Před jedenácti lety Vít Klusák spolu s Filipem Remundou rozčeřili vody dokumentární fraškou o fiktivním supermarketu Český sen. S pomocí pár schopných marketérů tehdy uspořádal kampaň, která na prázdnou louku za Prahou přivedla stovky lidí s otevřenými nákupními taškami.

Dnes Klusák sleduje podobně účinnou kampaň politického kobliháře, ale přes své zkušenosti není schopný na ní najít protizbraň, nedaří se mu vykřesat skutečně vzrušující nebo temný moment. Pro místní prostředí tak vidím hodnotu Matrixu AB zejména jako v aktualitě a momentce pro dnešní dny.

Matrix AB vysílá Česká televize 19.11. ve 20.00.