Za chvíli bude konec

Za chvíli bude konec Zdroj: archiv

Víte, kdy zemře Jaromír Hanzlík? „ZA CHVÍLI“

Někdy mám pocit, že si televizní stanice najímají spolky kreativců, aby jim poradily, jak co možná nejrychleji – a pokud možno navždy – odradit lidstvo od sledování televize.

Kdysi se kanály pokusily otrávit diváky dekoncentrovanou reklamou, která vždycky v nejlepším přeruší příběh a zasněží obývák práškem na praní. Diváci se přesto nenechali odradit a Titanic přifouknutý reklamními spoty o celou hodinu „dávají“ bez mrnkutí oka. Zvykli si.    

Vývojáři (zřejmě) rozsáhlého projektu nazvaného „Znesnadňování sledování televize“ však nelení a rozhodli se program poškozovat dalším efektem, jenž se jmenuje ZA CHVÍLI. Bohužel, nedávno se s ním vytasila i Česká televize.

Jaká je „ZA CHVÍLI“ prasárna, si uvědomíte, když se do vrcholné scény temné detektivky, kdy ani nedýcháte, velne titulek bezmála přes čtvrt obrazovky: Za chvíli uvidíte – Kluci v akci. Ten efekt je stejný, jako kdyby vám někdo vhodil do mísy krevet šlupku od banánu. Napětí je pryč, balíme, je konec! Naděje na ještě jeden twist, čili zvrat, v té napínavé krimi zhasne definitivně. Víte to jistě, protože „ZA CHVÍLI“ otráví život vždy přesně dvě minuty před závěrečnými titulky, aby vás znásilnil a připoutal k sesli pro další pořad. U Slavností sněženek to vychází na smrt Jaromíra Hanzlíka, u Podrazu na finále hlavního dostihu. A tohle, prosím pěkně, dělají ti prznitelé filmové magie a pracně vybudované atmosféry mně, člověku, který, když si pouští video, přikrývá ručníkem timecod na přehrávači, aby se nerušeně propadl v čase.

Já chápu, že televizní stanice dnes udělají všechno, abych nepřepnul, ale co jim to bude platné, až při takovém jednom ZA CHVÍLI rozsekám televizi sekerou.