Zdroj: Milka

Průzkum: Málo sexu a spánku? Může za to váš šéf!

Být respektovaným a zároveň oblíbeným šéfem je jedna z nejtěžších disciplín. Majitelé podniků a vedoucí týmů se často zaměřují na výsledky a efektivitu práce natolik, že zapomínají na dobro svých zaměstnanců. Ti by si přáli schopného a férového šéfa, ale často narazí na despotické a neetické jednání. Průzkum „Jací jsou čeští šéfové?“ společnosti McGuffin s.r.o. vypracovaný pro značku Milka ukázal, že 68% zaměstnanců se pravidelně u svých nadřízených potýká s projevy drsného chování, 48% výrazně drsného jednání a 78% z nich si pak jeho následky nosí s sebou domů.

Drsný šéf v práci? Více stresu, méně spánku i sexu

Průzkum prokázal, že negativní atmosféra v práci způsobuje až u třetiny dotázaných zdravotní problémy způsobené přemírou stresu. „Silné emoce a stres mají určitou setrvačnost a jen málokdo umí takzvaně „vypnout“ a nenosit si je s sebou domů. Každodenní život pak kvůli tomu může znepříjemnit například migréna, žaludeční potíže, bolesti kloubů a jiné zdravotní potíže,uvádí Filip Lepier, ředitel společnosti McGuffin. Zaměstnanci, kteří jsou vedeni drsným způsobem, se cítí o 18 % méně atraktivní pro své okolí a téměř polovina z nich uvažuje o změně zaměstnání. Takoví pracující nemohou na útlak v práci zapomenout ani v posteli a poruchy spánku jsou pro ně standardem. Dokonce mají v porovnání se zaměstnanci jemných šéfů o 12 % menší chuť na sex. Kromě ruinování osobního života svých pracovníků šéfové drsňáci přicházejí o loajalitu svých podřízených s firmou, což přináší řadu interních problémů.

Milka

Průzkum ukázal, že zaměstnanci drsného šéfa oproti zaměstnancům jemného šéfa:

  • Mají o 12 % menší chuť na sex
  • O 25 % hůře spí
  • 20-30 % častěji trpí zdravotními problémy (migréna, žaludeční potíže, bolesti kloubů)
  • Se cítí o 28 % unavenější
  • Se cítí o 18 % méně atraktivně
  • o 24 % méně je baví práce
  • Jsou o více než 40 % méně loajální ke svému zaměstnavateli
  • O 45 % častěji uvažují o změně zaměstnání
  • O 20 % hůře zvládají stres
  • O 22 % se jim celkově méně daří

Ženy a starší muži ve vedoucích pozicích jsou vnímáni více kriticky

Nejhůře hodnocenými vlastnostmi šéfů je lhaní, manipulace, podvádění a ponižování. Od vedoucích očekáváme etické jednání, férovost, motivaci, poctivost a dnes leckdy podceňovanou profesionalitu. Lidský šéf, který dokáže i pochválit a za svou firmu se prát – to je ideál.

„Na obhajobu nadřízených je třeba zmínit, že často nejsou hodnoceni spravedlivě. Šéfům ženám jsou častěji než mužům přičítány drsné vlastnosti související s emocionální nestabilitou. Rovnítko mezi slovy žena a hysterka tak nabírá nepříjemných rozměrů,“ doplňuje Filip Lepier.

Z průzkumu také vyplývá, že veřejnost vnímá šéfy vyššího věku jako větší drsňáky, šéfové tedy s věkem podle respondentů hrubnou.

Milka

Kam za jemnějšími šéfy

Slováci mají statisticky významně tvrdší šéfy než Češi. Zvláštní je, že mezi pohlavími se hodnocení vedoucích výrazně neliší. Rozdíl lze pozorovat v úrovni vzdělání dotázaných. Jednoduše – čím vzdělanější zaměstnanec, tím pozitivněji hodnotí své nadřízené.

Nejdrsnější šéfy v Česku mají kraje Liberecký, Královéhradecký a Plzeňský. Za nejjemnějšími nadřízenými utíkejte na Pardubicko, na Vysočinu nebo do Ústí.

Věděli jste, že celých 68 % zaměstnanců se u svých šéfů setkává s drsným přístupem? Ať už jde o extrémní tlak, křik na pracovišti či neschopnost pochválit své zaměstnance? My ne, ale přesně tato drsná fakta vyplynula z celorepublikového průzkumu na téma „Jací jsou čeští šéfové?”“. No, a jelikož věříme, že čokoláda Milka dokáže zjemnit i toho největšího drsňáka, zrodil se projekt #šéfezjemni. Jeho cílem je zapojit co nejvíce lidí v Čechách a na Slovensku a společnými silami zjemnit drsné šéfy, protože jsou to právě šéfové, kteří mohou ve výsledku udělat svět jemnějším. Více naleznete na www.troufnisinajemnost.cz, kde můžete soutěžit o termohrníčky pro sebe a své šéfy v jednoduché aplikaci, kde tvoříte svůj vlastní design.

O průzkumu:  Průzkum, jak „drsné a jemné“ chování českých a slovenských šéfů ovlivňuje pracovní i soukromý život jejich podřízených, provedla v červenci konzultantská společnost McGuffin s.r.o. Zkoumání bylo realizováno na reprezentativním vzorku pracující populace (n=1000) v Čechách a na Slovensku.O průzkumu: Průzkum, jak „drsné a jemné“ chování českých a slovenských šéfů ovlivňuje pracovní i soukromý život jejich podřízených, provedla v červenci konzultantská společnost McGuffin s.r.o. Zkoumání bylo realizováno na reprezentativním vzorku pracující populace (n=1000) v Čechách a na Slovensku. | Milka