Pavel Haas Quartet

Pavel Haas Quartet Zdroj: ČTK

Český úspěch: Pavel Haas Quartet popáté získal v Británii "Oscara klasické hudby"

Pavel Haas Quartet popáté získal "Oscara klasické hudby" - ocenění britského hudebního měsíčníku Gramophone za supraphonskou nahrávku díla Bedřicha Smetany. Časopis vítěze cen Gramophone Awards 2015 oznámil ve čtvrtek a české album bodovalo v kategorii Komorní hudba. Slavnostní předání prestižních ocenění se uskuteční 17. září v kostele sv. Jana v londýnské čtvrti Westminster, informoval dnes ČTK mluvčí vydavatelství Supraphon Vladan Drvota.

Britské Gramophone Awards jsou podle něj přezdívány "Oscaři klasické hudby", už 39 let je udělují kritici píšící pro britský časopis.

"Ten vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze alb, rozhovory, portréty a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek, vydaných v období jednoho roku, vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších," podotkl Drvota. Zmíněný český kvartet byl podle něj oceněn už popáté, a to za čtyři své nahrávky.

"Byli jsme velmi překvapeni, když jsme toto ocenění obdrželi poprvé. Od té doby se to opakovalo, a to včetně ceny Nahrávka roku. Stále nevycházíme z údivu, že se naše alba setkávají s tak pozitivním ohlasem," komentoval prestižní ocenění violista komorního souboru Pavel Nikl. Tato odezva prý jeho členy utvrzuje v přesvědčení, že jdou správnou cestou.

"Pavel Haas Quartet je pro nás opravdovým klenotem. Ve vydavatelství si velice vážíme, že jim můžeme být partnery v dosahování dalších jedinečných uměleckých obzorů," podotkla k tomu ředitelka Supraphonu Iva Milerová.

Na podzim se Pavel Haas Quartet chystá na turné po USA a Kanadě. V diáři mají jeho členové také koncerty v Istanbulu, Amsterdamu, Gentu, Bruselu, Stockholmu a v Berlínské filharmonii. Před českým publikem vystoupí až v červnu 2016, kdy budou mít čtyři koncerty v rámci festivalu Concentus Moraviae. Právě v roce 2016 bude festival věnován poctě smyčcovému kvartetu jakožto hudebnímu uskupení i jeho místu v historii vážné hudby.

"Následující album, jehož nahrávání se plánuje na první polovinu příštího roku, věnuje Pavel Haas Quartet dílu Dmitrije Šostakoviče. Vedle smyčcových kvartetů č. 8 a 10 na něm zazní i klavírní kvintet, k jehož natočení soubor přizval výjimečného ruského klavíristu Denise Kožuchina. Supraphon plánuje vydání alba na podzim 2016," dodal Drvota.