Kapela Zrní

Kapela Zrní Zdroj: Colours of Ostrava

Překvapivé finále prvního dne Colours: koncert Björk vyvrcholí skupinou Zrní

Kladenská skupina Zrní si na Colours of Ostrava odbude své velké poprvé. A to když ji na pódiu doplní Janáčkova filharmonie, symfonické těleso, které v minulosti doprovodilo špičkové interprety z oblasti vážné hudby, jako jsou Jonas Kaufmann či Anna Netrebko. Zrní vystoupí ve čtvrtek ve 22.30 na hlavním pódiu hned po koncertu hlavní hvězdy festivalu Björk. Jak nápad na spojení s filharmonií vznikl i jak probíhala jeho realizace, poodhalil houslista Zrní Hozna Fišer.

Kdo přišel s tím, spojit Zrní a Janáčkovu filharmonii?

S nápadem přišla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová poté, co nás viděla hrát na festivalu Nouvelle Prague. Přičemž my už dříve uvažovali nad tím, zpracovat naše písničky orchestrálně. A tak jsme s radostí souhlasili. Museli jsme ale napřed najít někoho, kdo naše písně zaranžuje pro symfonický orchestr. Nakonec to udělal slovenský houslista a skladatel Stano Palúch.

Jak probíhaly zkoušky na toto vystoupení?

Setkáme se všichni společně až den před koncertem, kdy nás čeká celodenní zkouška, ve čtvrtek pak bude generálka. Stano jim nicméně poslal noty a na místě to pak budeme spojovat dohromady.

Museli jste vaše písničky pro tento účel nějak zásadně měnit?

Písničky zůstaly stejné jako na desce. Stano však některé místy prodloužil, aby orchestr dostal víc prostoru. Možná ale budeme muset dělat nějaké drobné úpravy přímo na místě během zkoušky.

V kapele hraješ na housle, neměl jsi obavu, že přijdeš o své party?

Stanovi, protože je sám houslista, jsem kladl na srdce, aby na to myslel, a on slíbil, že ano. Takže doufám, že nepřijdu. Ale z těch ukázek, jež nám poslal, je mi jasné, že mě někdy ten orchestr přece jenom upozadí. Sám jsem na to zvědav.

Která vaše skladba podle tebe bude s orchestrem fungovat vůbec nejlíp?

Líbí se mi, jak jsou udělané Deště. Ta písnička na desce sama o sobě graduje a jde do velkého finiše. A ten je díky symfoňáku opravdu velice silný.

Se symfonií spolupracovala řada hudebníků a skupin, přece jen se ale někdy neubránili určité kýčovitosti. Neměli jste z toho obavu?

Hodně jsme to řešili, protože přesně to jsme nechtěli. A v průběhu příprav jsme si uvědomili, že aby to fungovalo opravdu dokonale, musely by se naše písničky už předem aranžovat s tím, že v nich bude hrát orchestr. Přesto jsme se snažili, aby to do kýče neupadlo. Na druhé straně jsme si řekli, že když už s námi hraje filharmonie, tak už ty emoce někde opravdu podojíme.

ZRNÍ A JANÁČKOVA FILHARMONIE (16. 7. 22.30 Česká spořitelna stage)

Reflex 29/2015Reflex 29/2015|ArchívPrůvodce festivalem Colours of Ostrava najdete v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 16. července.