Velká cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do USA.

Velká cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do USA. Zdroj: ČTK

Křišťálový glóbus dostal americký film Bob a stromy. Cena za nejlepší dokument patří Heleně Třeštíkové

Velká cena Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech putuje do USA. Ve Velkém sále hotelu Thermal převzal dnes režisér Diego Ongaro Křišťálový glóbus dotovaný 25.000 dolary (zhruba 607.000 korun) za dokumentárně laděné drama Bob a stromy. Za herecké výkony v českých soutěžních snímcích Domácí péče a Kobry a užovky byli oceněni Alena Mihulová a Kryštof Hádek. V soutěži dokumentů nad 60 minut zvítězila Helena Třeštíková časosběrným snímkem Mallory o ženě, která se vymanila ze závislosti na drogách. 

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii převzala filmová, divadelní i televizní herečka Iva Janžurová. Diváckou cenu získal snímek italského režiséra Paola Sorentina Mládí. Převzal ji americký herec Harvey Keitel, někdejší držitel Křišťálového glóbu, který v něm ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Skončil tak jubilejní 50. ročník přehlídky, která do lázeňského města od 3. července přilákala 12.800 účastníků. Nabídla jim přes dvě stovky snímků z šesti desítek zemí. Bylo prodáno přes 132.000 vstupenek.

Zvláštní cenu poroty spojenou s částkou 15.000 dolarů (zhruba 364.000 korun) převzal rakouský režisér Peter Brunner za snímek Má křídla, kdo končí pádem. Cenu za režii porota udělila kosovskému tvůrci Visaru Morinovi za jeho celovečerní debut Babai.

Zvláštní uznání získali režisér Ferdinando Cito Filomarino za italsko-řecký film Antonia a Anca Damianová za snímek Kouzelný vrch, který vznikl v koprodukci Rumunska, Francie a Polska.

Nejlepším filmem soutěže Na východ od Západu se stal projekt maďarské filmařky Lili Horváthové Středeční dítě; spolu s cenou dostala 20.000 dolarů (486.000 korun). Vítězové soutěže dokumentů převzali s oceněním 5000 dolarů (121.000 korun). Nejlepším snímkem do 30 minut byl vyhlášen dokument Bílá smrt, který natočil chilský filmař Roberto Collío. Zvláštní uznání převzali rakouský režisér Albert Meisl za dokument Otec a režisérka Iris Zakiová za britsko-izraelský snímek Ženy v umyvadle.

Cenu Fóra nezávislých dostal americký režisér Sean Baker za komedii Transdarinka natočenou na iPhone 5.