Iva Janžurová

Iva Janžurová Zdroj: kviff.com

Měl jsem rád film celým srdcem, až jsem se stal hovnocucem

Poslední várka větiček z Varů odhaluje “velké pravdy” současných idolů i desítky let staré zážitky legend.

“Druhá světová válka byla velká věc.”

Jamie Dornan, novopečený Jan Kubiš a hvězda filmu, jehož název (Padesát odstínů vítečeho) před ním ve Varech nesměl zaznít nahlas na tiskové konferenci k  chystanému projektu Anthropoid.

“Proč tolik chcete vědět, kde je ta soška?  Kdybych vám to řekl, budu vás muset zabít.”

Harvey Keitel na dotaz ke Křišťálovému glóbu, který dostal ve Varech před jedenácti lety. Nějak mu nešlo do hlavy, že novináře zajímá tak banální věc, jako uložení trofeje.

“V práci se baví jedna o tom, co uvařila, další, jak umyla okna… Ale já jim těžko řeknu, vyprášila jsem potahy v autě a dneska nám nebyla taková zima, abychom se nemilovali. Já si o těch svejch hovnech nemám ani s kým popovídat.”

Mallory, hlavní hrdinka soutěžního dokumentu Heleny Třeštíkové, který na festivalu hromadně dojímal.

“Převracím si číslo narozenin, letos mi bylo čtyřicet sedm. Příští rok to vychází trošku hůř.“

Iva Janžurová při uvádění projekce Kachyňova Kočáru do Vídně. Na sobotním zakončení festivalu převezme cenu za mimořádný přínos kinematografii.

“Měl jsem rád film celým srdcem, až jsem se stal hovnocucem.”

Muž, jenž před lety zachránil plac Gedeonova Indiánského léta. Režisér si na něj vzpomněl, když ve Varech představoval znělku k projektu studentských filmů 70/70. Dotyčný obětavec prý ústy odsával výkaly vyplavené při dešti.

“Když chlap pokácí strom  uprostřed lesa a není tam ženská, má z p..či štěstí!.”

Hrdina originálního soutěžního snímku o amerických dřevorubcích Bob a jeho stromy od režiséra Diega Ongara, jenž vyměnil pohodlí Paříže za život uprostřed lesa.

“Každej Čech podle mě spal v lese. “

Z českého soutěžního filmu podmanivé atmosféry, ale nejasného žánru Amerika od Jana Foukala, který se vydal mezi trampy.

“Muži jsou celý život posedlí prací na svém odkazu, a když se pak jejich ambice nenaplní, jsou zdrceni. Úkolem žen proto je, připomínat jim,  že to jediné, na čem v životě opravdu záleží, je rodina. Pokud možno dřív než spáchají sebevraždu.”

Z fenomenálního snímku 45 let, v němž jedna svatá žena snáší vrtochy svého tajnůstkářského manžela.

“Moje role je maličká, nicméně naprosto zásadní. V podstatě je hlavní.”

Herec Stanislav Majer  o partu “hravého patologa”, který mu režisér Tomáš Mašín svěřil v čerstvě dotočeném snímku Wilsonov. Ve Varech ho směli vidět pouze vybraní VIP diváci.