Richard Gere

Richard Gere Zdroj: Profimedia

Jamie Dornan
Richard Gere
Harvey Keitel
3
Fotogalerie

Hlavními hvězdami festivalu ve Varech budou Richard Gere, Harvey Keitel a Jamie Dornan

Slavná americká herecká hvězda Richard Gere (65), neméně známý Harvey Keitel (65) a jejich mladší irský kolega Jamie Dornan (35), který hrál letos ve filmu Padesát odstínů šedi, budou letos hlavními hvězdami Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který slaví své 50. Výročí.

Gere ve Varech převezme nejvyšší ocenění této přehlídky - Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festival navíc slavnostně zahájí snímek Time Out of Mind režiséra Orena Movermana s Richardem Gerem v hlavní roli. Uvedení filmu doprovodí spolu s režisérem a herečkou Jenou Malone. Diváci uvidí Gerea i v dramatu Andrewa Renziho Franny (2015), což je příběh filantropa, který vstoupí do života mladému manželskému páru ve snaze vyrovnat se s traumaty minulosti.

Mezi nejznámější filmy Richarda Gerea patří například Pretty Woman, První rytíř, Nevěsta na útěku nebo Americký gigolo. Gere je kromě jiného osobním přítelem tibetského dalajlámy a vytrvalým obhájcem nezávislosti Tibetu. Rovněž aktivně vystupuje za nutnost boje proti AIDS.

Dalším významným hostem festivalu bude americký herec Harvey Keitel. Na letošním ročníku doprovodí nový snímek Paola Sorrentina Mládí (La Giovinezza, 2015), v němž vytvořil hlavní roli společně s Michaelem Cainem.

Do Karlových Varů dorazí i irský herec a model Jamie Dornan, který je známý z letošního očekávaného filmového hitu Padesát odstínů šedi, kde vytvořil hlavní roli. U nás ale představí nový koprodukční velkofilm Anthropoid, jehož natáčení začne v Česku příští měsíc. Anthropoid zpracovává jeden z nejemotivnějších momentů moderní české historie – atentát na neměckého nacistu a říšského protektora Reinharda Heydricha.

V rámci slavnostního zakončení  bude za účasti režisérky Leslye Headlandové uveden hit letošního festivalu Sundance Milenci těch druhých (Sleeping with Other People).

Letošní výroční ročník filmového festivalu bude odstartován poněkud netradičně, protože po zahajovacím večeru, který se uskuteční 3. července je připravena pro všechny návštěvníky řada akcí nejen v hotelu Thermal, ale i na různých místech v Karlových Varech.

Velkou speciální přílohu o filmovém festivalu v Karlových Varech najdete v tištěném Reflexu ve čtvrtek 2. července.