„Obří vagína“ v zahradách zámku ve Versailles

„Obří vagína“ v zahradách zámku ve Versailles Zdroj: Kapoor Studio

Objekt „obří vagíny“ v zahradách zámku ve Versailles vyvolal ve Francii vášnivou diskusi o umění

Zahrady slavného zámku ve Versailles u Paříže se staly v posledních dnech námětem velmi vášnivých diskusí o tom, co ještě umění je a co už není. Známý britský umělec indického původu Anish Kapoor totiž do ní umístil objekt „gigantické vaginy“, která je až 8 metrů vysoká a 60 metrů dlouhá. Zda se ale skutečně jedná o napodobení této části ženského těla, je otázkou. Informoval o tom web thelocal.fr.

Anish Kapoor sám odstartoval bouřlivou diskusi tím, když v rozhovoru pro francouzské noviny řekl, že jeho gigantický objekt je „vaginou královny“, která ji posloužila k převzetí moci. Koho tím přesně myslel, neřekl. Francouzi hbitě z toho vydedukovali, že to byla Marie Antoinetta. Deník Le Parisien pak ale napsal, že Kapoor je pouze „génius-provokatér".

Dílo se jménem „Dirty Corner“ totiž není žádnou novinkou. Vzniklo už v roce 2011 a bylo představeno v Itálii. Tam ovšem nevyvolalo podobné emoce. Nebylo představeno jako „vagina“. Až ve Francii, vlastně jako vždy, se kolem toho rozpoutaly vášně.

„Obří vagína“ v zahradách zámku ve Versailles„Obří vagína“ v zahradách zámku ve Versailles|Kapoor Studio

Pravicoví blogeři tam protestují, protože prý na podobné místo teď nemohou chodit děti s rodinami. Na Twitteru se objevila i výzva k bojkotu britského umělce (tomu mimochodem britská královna Alžběta II. propůjčila titul Sir). Noviny Le Figaro si zase myslí, že se jedná pouze o dobrý marketingový tah, který má přilákat více návštěvníků, protože ve skutečnosti se o žádnou vaginu nejedná.

Zapomíná se navíc na to, že Kapoor vystavuje ve Versailles i svá další díla, o kterých se ale téměř nehovoří. A že už loni překvapil Paříž, když tam vystavil obrovský zadek-zástrčku.