Festival ve Varech bude mít 50. narozeniny

Festival ve Varech bude mít 50. narozeniny Zdroj: profimedia.cz

Padesáté Karlovy Vary budou především české, rýsuje se prý nová filmová vlna

Stejně jako se to letos v Cannes hemžilo francouzskými filmy, posílil karlovarský filmový festival účast českých titulů. Jen v hlavní soutěži budou k vidění dva, již odpremiérované Kobry a užovky a novinka Domácí péče. V dokumentárním klání hájí naše barvy Mallory Heleny Třeštíkové, Amerika Jana Foukala a Resort Marina Hrubého.

Zmíněné hrané filmy mají podle ředitele festivalu Karla Ocha společnou schopnost pojímat závažná téma zlehka. "Vyprávějí s jemným humorem, neokázale a sebejistě o těžkých věcech, což z nich činí filmy, které by mohly zaujmout i v zahraničí," soudí Och a odkazuje na vlnu snímků z Cannes a Berlinale, jež často řeší nelehké či tragické osudy.

Domácí péče Slávka Horáka popisuje příběh obětavé ošetřovatelky Vlasty (Alena Mihulová), jež nakonec sama potřebuje pomoc. Čeká ji tak boj nejen s vlastní nemocí, ale i se "zdravým moravským rozumem" rázovitého manžela (Bolek Polívka).

V sekci Na východ od západu zastupují domácí tvorbu dvě absolventské práce z FAMU, česko-polský debut Cesta do Říma Tomasze Mielnika a rodinné drama Víta Zapletala Prach. "Famák" stojí i za snímkem David debutanta Jana Těšitele, který soutěží v sekci Fórum nezávislých. A českou stopu můžeme zachytit i v případě snímku Zero, který natočil maďarský absolvent FAMU Gyula Nemes. Podle Karla Ocha silná účast jmen spojených s FAMU naznačuje, že se na prestižní pražské škole rýsuje nová nepřehlédnutelná generace tvůrců.   

Kromě soutěžních sekcí slibuje jubilejní festival i další zážitky. V samotném závěru se například dočká projekce zrestaurovaná zemanovská legenda Vynález zkázy. Kosmopolité se mohou těšit na osm titulů sekce Týden libanonského filmu či retrospektivu ruské, předčasně zesnulé režisérky Larisy Šepiťkové. Studenti evropských filmových škol se pak představí v sekci nazvané První podání.

50. ročník mezinárodní přehlídky startuje 3. července, provázet ho bude čerstvě dokončená znělka s loňským laureátem Melem Gibsobem.