Hvězdy filmu Pretty Woman na setkání po 25 letech

Hvězdy filmu Pretty Woman na setkání po 25 letech Zdroj: Profimedia.cz

Z filmu Pretty woman
Z filmu Pretty woman
Z filmu Pretty woman
Z filmu Pretty woman
Z filmu Pretty woman
6
Fotogalerie

Nostalgie: Hvězdy legendárního filmu Pretty Woman se setkaly po 25 letech

Jak správně podotkl web britského Radia Times, dobrý způsob, jak si ověřit, že stárneme, je podívat se na mnohaleté výročí slavného filmu. Je tomu přesně 25 let, kdy diváci spatřili romantickou komedii Pretty Woman, díky níž se proslavila tehdy ještě málo známá Julia Roberts a také Richard Gere.

Hvězdy Pretty Woman (jak jinak než před televizními obrazovkami) se sešly díky pozvání do amerického pořadu The Today’s Show. Tématem byla samozřejmě nostalgie, příběhy a debata, které se vážou k dnes už legendárnímu filmu.

Díky Pretty Woman získala Julia Roberts celosvětovou popularitu, výkon jí vynesl dokonce nominaci na Oscara, později pak získala za snímek Zlatý glóbus. Se svým hereckým partnerem pak vytvořili úspěšné duo i v dalším filmu, který následoval – Nevěsta na útěku. Televize CNN nazvala Pretty Woman jakýmsi kulturním milníkem, který odstartoval éru Roberts, ale také vytvořil jakýsi pohádkový prototyp romantické hollywoodské komedie. Podle informací CNN se také povedlo vydělat s relativně nízkými náklady (14 milionů dolarů) velmi slušný obnos: Film si celosvětově utržil přes 460 milionů dolarů.

Film a realita jsou samozřejmě někde jinde – na tom se shodli herci, režisér Gerry Marshall i odborníci. I přesto je zde jeden velký přínos, který se filmu podařil (kromě spokojených diváků, samozřejmě). Podle Daryl Hannah, pracovnice centra, která se dlouhodobě zabývá pomocí ženám provozujících prostituci, mohl film některé z žen odradit od setrvávání ve svém povolání prostitutky. Koneckonců i Kit de Luca (jíž ztvárnila herečka Laura San Giacomo) od své profese nakonec také upustí, když se Vivian odstěhuje za Edwardem.

Diskuse se však vede i opačným směrem – podle některých je film sexistickou oslavou konzumu, protože ukazuje, že jedině bohatství a peníze zajistí lepší a kvalitnější život – tato debata se začala odvíjet v návaznosti na fakt, že se ve filmu velmi často a draze nakupuje, případně létá soukromým letadlem, apod. I na tento fakt upozorňuje CNN, která cituje jednu z odpůrkyň filmového konzumu Brigitte McCone. Ta o feminismu v Pretty Woman napsala příspěvek na svůj blog, a to přesně před rokem, tedy na čtyřiadvacáté výročí od uvedení filmu.

Julia Robert alias Vivian a její úsměv je stále stejný, byť i na ní je vidět stárnutí. Richard Gere alias Edward, který měl šedivé vlasy snad už jako dítě, je nyní bělovlasý – a přesto není problém v něm najít toho elegantního a bohatého podnikatele, který se nechává opečovávat od prostitutky Vivian. Nesmíme zapomínat ani na pana Thompsona, kterého ztvárnil Hector Elizondo, ředitele hotelu. Tedy jakémsi zásadním místě, kde se pohádkový pár zdržuje.